Siirry pääsisältöön

Iskeekö salama kaksi kertaa samaan paikkaan?

Onko mahdollista että salama lyö samaan puuhun kaksi kertaa?


Minun yksi lempi uskomuksistani on juuri tämä, ettei salama kahdesti lyö samaan paikkaan. Todistetustihan on että ei tämä pidä paikkaansa, mutta joskus on se fiilis että haluaisi luottaa siihen. Kysehän on tällä hetkellä Mollasta ja sen jalkaongelmista. 10 vuotta on tässä tullut katseltua tamman hyviä jalkoja ja nyt vuoden sisällä kun Lurppa alkoi jalkaongelmoimaan, on Mollallekin tullut ongelmia jalkoihin. Aikaisemmin ei mitään, yhtäkkiä kaikki? Mollahan jäi viime vuoden syksyllä lomailemaan, sillä sen jalassa epäiltiin jonkinlaista revähdystä. Sen suhteen kaikki meni hyvin, olihan se hieman erilainen kun toinen, muttei turvoksissa, ei lämmin, ei arkonut, ontunut tai mitään. Noh, kaikki on mennyt hyvin, jalat ollut kuivat ja hyvät, niin kauan kunnes alkoivat nämä plussakelit. Hoidettu on yhtäläillä, päivittäin arnikaa, rankempien reenien jälkeen kylmäys, linimentti / arnika ja pintelit. 

Noh, nyt on tässä pari päivää taas katsottu kauhulla jalkoja. Tamma siis ei edelleenkään onnu, aro, varo tai muutenkaan ole kipeän oloinen, mutta jalat tuovat sydämelle kokoajan ylimääräistä tykytystä. Molemmissa etujaloissa on turvotusta melko reilusti, pehmeää, menee liikuttaessa vähemmälle + kylmätessä. Tämä revähtänyt etujalka on hieman lämmin, mutta sekin yleensä illalla kun otetaan sisälle jo ihan normaali. Ja sitten se mikä saa niskakarvat nousemaan on tuo vasen takajalka. Siinä on, aivan kuten Lurpalla oli, kova patti. Siis oikeasti kova, ei niin paha kun Lurpalla aikanaan, mutta kuitenkin selvästi erilainen kun toinen. Ei onnu, aro, varo.. niin, sama litanja kun muissakin. Kylmetetään, linimenttiä ja arnikaa käytetään ja pidetään pinteliä. Äidin mukaan iltaisin näyttää ihan normaalilta, mutta nyt aamullakin oli hyvä etten itkemään alkanut. Ei, ei voi olla totta tämä..

Eilen sitten piti mennä Mollalla maastoon ja meninkin, mutta aikaisempaa rauhallisemman lenkin. Pelkkää köpöttelyä, riimulla ja narulla. Tamma on niin ihmisen mieli kun voi. Nyt seuraillaan jalkaa ja toivotaan että olisi ohi menevää, liikutellaan hiljaksiin ettei ihan paikalleen jää. Ja eläinlääkäri tulee sitten parin viikon päästä katsomaan missä mennään ja mihin mennään.

kun lähettiin oli hirmuinen lumimyrsky, mutta matkalla alkoi aurinko lämmittämään!

Uljas maastoratsu valmiina ja toisessa kuvassa Molla ihmettelee lumimyräkkää

Kommentit

  1. no voi höh, toivottavasti ei ole sitten mitään vakavempaa! Santulla on krooniset nestepussit takajaloissa, jotka eivät millään haittaa käyttöä - lähinnä kosmeettinen virhe, mikä varmaan tuli iän mukana. Joillakin jalat turvottelevat aina välillä ja kuulemma yrteistä voisi olla apua turvotteluunkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, nyt peukut pystyyn! :) Yrtteihin en taida vielä kajota, olen liian pessimisti :D

      Poista
  2. Ontuminen ei ole kipeän hevosen ainoa merkki. Hevosen luonnonvaraiseen toimintamenetelmään kuuluu ettei se näytä kipuaan (eli onnu), koska petoeläimet saalistavat aina heikot pois (helpompi kohde kuin terve eläin), joten hevonen pystyy sietämään kipua koska se on ollut sille selviytymisen ehto. Jotkut hevoset näyttävät kipua ja ovat ns. herkkähipiäsiä, mutta on näitäkin jotka yrittää viimeiseen asti ja tekee kaiken vaikka kuinka sattuis
    Ole siis varovainen!
    Oma hevoseni ei koskaan ontunut ja niin vaan löyty niin pahat nivelrikot etujaloista että hevosten taivas oli paras lepopaikka. Ainoa jolla huomasin tämän oli kun se joskus ja jouluna ei halunnut kääntyä oikealle vaan hyppäs pystyyn. Edes viimesiin päiviin asti herra ei ontunut, ja juuri tämän takia varmaan pääsikin pahaksi. Kukaan ei osannut arvata mitään eikä reagoida ajoissa koska heppa vaikutti täysin terveeltä ja elämäänsä onnelliselta. Tilanne oli kuitenkin liian paha maastoratsuksi; siitä olis ollut, mutta halusin taata että hevoseni ei koskaan joudu kiertoon eikä sitä kautta takaisin kilparadoille (koska ei näyttänyt ontumista, mutta rtg-kuvat kertoi ihan muuta tarinaa) joten totesin että paras paikka hevoselleni on ikuiset niityt. Ell. jopa sanoi että on siinä ollu hevosella sisua.
    En sano että tämä on tilanne, mutta haluan infota omasta kohtalostani :/ Tuntuu etten voi koskaan antaa anteeksi itselleni, mietin joka ilta olisinko voinut sittenkin huomata asia ajoissa - mutta todennäköisesti en, kukapa olisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen juuri yksi niistä ihmisistä joka myös tämän tietää. Lurppa ei ikinä ontunut, muuta kuin vasta oli mennyt jo siihen lopulliseen kuntoon. Ja silloinkaan ei ontunut kuin yhden päivän ja sitten oli taas kuin normaali. Joten kyllä, tämän tiedostan ja tiedän myös omasta kokemuksesta :(

      Kiitos kun kerroit tarinasi minulle!

      Poista
  3. nyt kun taas illalla hoisin jalat ei ollut turvotuksista, lämmöstä tai edes mistään muustakaan mitään tietoa. Jalat oli kuin varsalla, kuivat ja mitään ei näkynyt missään..

    Tässä menee ihan pää pyörälle miettiessä.. o_o

    VastaaPoista
  4. Tsemppiä sulle, melkein pääsee itku kun miettiin miten paljon oot joutunut jo kokemaan. Kaikista kauheinta on just toi tilanne, kun ei tiedä. Ei tiedä onko se vakavaa, ei tiedä tarkalleen miten pitäisi liikuttaa jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitoksia paljon! Katsellaan jos tämä vaikka tästä, todellakin tämä epätietoisuus on ehkä kaikista kauheinta :/

      Poista
  5. Oletko tullut ajatelleeksi, että hevosellasi voisi olla flunssaa johon tuo jalkojen turvotus liittyy?

    Omallani on usein ollut juurikin näihin aikoihin, kun alkaa plussakelit ja lumet sulamaan, flunssa joka oireilee ensimmäisenä jalkojen turvotteluna. Voi olla hyvin rajuakin turvotusta ja alkaa yhdestä jalasta. Lopulta on ollut kaikki jalat ihan turvoksissa.
    Ja tämä on ollut nimenomaan ensioire. Monet hevoset pupeltavat jotain olematonta lumen alta paljastuneesta maasta ja maassa elävät bakteerit pääsevät hevosen elimistöön -> sairastuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeastaan ei ole käynyt mielessä! Pitääkin tutkailla muualtakin kun jaloista, suuret kiitokset tästä :)

      Poista
  6. Joku on tehnyt sinusta ketjun: http://forum.hevostalli.net/read.php?f=2&i=3432198&t=3432198. Tuskin kuitenkaan esittäytyy sinulle oikealla nimellään ja kertoo mielipiteensä. :/ Toivottavasti hevosesi vaiva selviää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas kehveliä, harvemmin sitä on ht-nettiin joutunut tämän kolmen vuoden blogi aikana.. Toivottavasti tippuu kyseinen argumentti ja ei sieltä nouse, sen verran häröä tekstiä tuo. Harmi vaan jos joku näkee minut hevosenrikkojana, kun tässä 10 vuoden hevosenomistus aikana on yksi hevonen hajonnut käsiin vaikka kaikkeni tein..

      huoh. Kiitos kun linkitit minulle!

      Poista
  7. Blogiasi on tosi kiva lukea ja hevosesi näyttävät hyvinvoivilta, en ymmärrä miten ht-netissä jälleen jotkut anonyymit ovat alkaneet etsimään uutta silmätikkua jonka elämää ja tekemisiä pitää haukkua! Toivottavasti Mollalta ei löydy mitään ikävää jaloista ja pääsette jatkamaan treenailuja normaalisti!

    Suosittelen muuten blogiasti minun blogini listassa, ei kai tämä haittaa? (:

    http://tiimityoskentelya.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kehuista, ihana että saa positiivistä palautetta! :) Onneksi Molla ainakin tänään näytti todella hyvältä, jalkoja tarkkaillaan jatkuvasti ja hoidetaan mahdollisimman hyvin, toivottavasti tämä tästä!

      Ei haittaa missään nimessä, käyn tutustumassa sinunkin blogiisi samantein! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov