Siirry pääsisältöön

Kauden surkeinta höystettynä kauden parhaimmalla!

Fakta on se ettei kaikissa osakokeissa vaan pysty onnistumaan!


Mutta silti siitä kaikesta huolimatta, en voi sanoa etten olisi edes tyytyväinen. Kaikki ei mennyt nappiin ja suunnitelmien mukaan, mutta silti ensimmäinen kansallinen kenttästartti on takana ja fiilis hyvä. Jäljellä on enää Niinisalo ja sen jälkeen loppukauden este- ja koulukisat ja sitten tullaankin jo jouluun ja uuteen vuoteen - ja uusiin tuuliin! Mutta ennen joulua ajattelin kertoa teille tosiaan Kangasalan kenttäkilpailuista ja meidän ensimmäisestä kansallisesta startista. Viikonlopussa oli harmia, ahdistusta, iloa, onnen kyyneleitä kun ehkä vähän kiukkuakin. Sekä kuskilla mieletön flunssa.

Lauantaina pakkasin Pyryn ja Mollan - joka meni Artsille viikonlopuksi, missä Petra hoisi sen - autoon ja lähdin keskustaan. Keskustassa purettiin Molla autosta ja pistettiin Johannan Paroni-poni kyytiin, painoin vaihteen silmään ja lähdettiin kohti Kangasalaa. Pari tuntia kesti matka ja tosiaan kello oli silloin jotain puoli seitsemän aamulla. Oma startti oli vasta 12.45, joten kiirettä ei itsellä ollut. Perillä purettiin hevoset karsinoihin - kun pienen etsimisen jälkeen saatiin ne - ja autosta tavarat. Matka Pohtiolammen ja Wääksyn välillä oli yllättävän lyhyt, olin odottanut pidempää! Parsa - eli Paroni toisin sanoen - laitettiin heti kuntoon ja Johanna meni verkkailemaan ja radalle. Itse katsoin ja kuvasin Johannan verkkaa ja radan, mutta kun he lähtivät Pohtikselle, jäin Wääksylle kuvaamaan koulua ja valmistautumaan omaan suoritukseen. 

Aika menikin kuin siivillä opetellessani rataa ja kuvatessa ja keskustellessa tuttujen kanssa. Pian menin laittamaan Pyryä kuntoon, harjasin ja letitin sen. Sitten varusteet itselle ja hevoselle ja eikun menoksi verkkaan! Ja ai että! Pyry oli hieno! Sain sen alun jännittämisen jälkeen rennoksi ja hyväksi ratsastaa. Laukat oli mielettömän hyvät ja fiilis korkealla. Siinä vaiheessa kun kuulin että ollaan maneesissa, niskakarvat hieman nousivat, mutta ajattelin että ei nyt panikoiduta. Verkka tuntui hyvältä ja hyvällä mielellä lähdettiin radalle.

© Mirella Ruotsalainen - lävistäjä keskiravia - Ja kyllä, minä istun jopa ihan hyvin!

No, maneesiin päästiin ennen suoritusta pyörimään ja Pyry tuntui vieläkin ihan hyvälle. Hieman jännittyi, mutta sain sen kohtuullisen hyvin rennoksi. Radalla kiersin ensin kentän ja sitten taivuttelin ja muuta pientä. Pyry vaikutti hyvältä ja lähdin hyvällä fiiliksellä aloittamaan. No, ei se mennyt kuitenkaan ihan hyvin. Raviosuus oli hyvä, itse olin kuitenkin hieman huolimaton teiden kanssa ja ympyrät pääsivät laajenemaan. Ohjelman - FEI kenttäkilpailuohjelma poneille 1993 - laukkaohjelma on meille kuitenkin tässä vaiheessa vaikea, sillä siinä on paljon nopeita siirtymisiä askellajista toiseen ja tässä vaiheessa hevonen hieman hermostui ja meni kaikki hieman pipariksi. En lopettaessa ollut täysin tyytyväinen, mutta tiesin faktoja. Rata oli parempi kuin Keravalla - tasaisempi ja rennompi - mutta ohjelma tämän hetkiseen tilanteeseen hankala. Kuitenkin veikkailin semmoisia 57% papereita. Suurin yllätys lieni se, että paperissa komeili 53%. Onhan se sanomattakin selvää että harmitti.

Mutta ehkä lauantai vain ei ollut meidän päivä? Seuraavaksi vaihdettiin kamat Pyrylle ja lähdettiin kävelemään Pohtiolammelle. Siellä oli siis esteosuus. Rata oli melko helppo, perusesteitä, kahdessa oli muutamia "pelokkeita" esteen alla. Verkassa Pyry oli hyvä ja vaikka toin parille esteelle huonosti, hyppäsi kuitenkin rehellisesti. Heti kun aloitettiin ilmoittauduin sisälle ja päästiin lähtemään toisena. Kertasin vielä radan ja lähtömerkin saatuani ei kun radalle. Alkurata meni todella hyvin. Hypyt osuivat kohdalle ja vaikka Angry Birds este olikin Pyrystä hieman pelottava se hyppäsi sen ilmavasti. Sitten tuli ehkä radan haasteellisin kohta ja vaikka ratsastin - mielestäni - ihan huolellisen tien, herra kielsi. Kyllä, olin aivan äimän käkenä ja en oikein tiennyt mitä tehdä. Kiellon takia hermostuin ja pistin sitten liikaa painetta, joka kostautui sarjan a-osalla ja puomin tiputuksella. Loppurata olikin sitten sellaista rämpimistä että oikein hävettää..

No, harmittihan se. Hevonen karsinaan, savet jalkoihin ja muihin hommiin. Siinä sitten vietettiin iltaa, käytiin katsomassa loput radat ja Johannan maasto. Illalla käveltiin Suokkien maastorata ja tein siitä walkthroughin. Mitä mieltä muuten olette siitä? Olisi tarkoitus tehdä tälläisiä jatkossakin jos vain jää aikaa ;) Kuitenkin ilta sitten meni siinä ihmetellessä netin ihmeellistä maailmaa ja hevosta hoitaessa ja jännittäessä. Olin jo niin varma että tipun sunnuntaina hautaan..

© Mirella Ruotsalainen ja Katriina Tenhunen

Sitten koitti sunnuntai ja maastopäivä. Kauhulla odotin sitä kun hevosta pitää alkaa varustamaan. Tiesin jo että jos selviän haudalle niin siihen sitten jää meidän matka. Vaikkei tosiaan haudat ole suuri ongelma meillä ollutkaan. Ja siinä kaiken toiminnan ohella pian oli aika mennä varustamaan Pyryä. Johanna auttoi kuntoonlaitossa ja olimme hyvässä ajassa valmiita. Tein todella pitkän alkukävelyn ja menin 20 minuuttia ennen starttia verkkaamaan. Verkkasin kevyesti ravissa, ensin taivuttelin ja sitten otin muutaman pätkän hieman reippaampaa ravia. Sen jälkeen hidasta laukkaa ja siitä sitten ympyröitä ja suunnanvaihtoja. Pyry tuntui melko hyvältä ratsastaa, se oli kuuliainen, mutta kuitenkin reipas ja innokas.

Verkkahyppyjä otin vain kaksi, ensin pienen pöydän ja sen jälkeen penkit. Penkeillä Pyry teki jonkun ihan ihmeellisen hypyn ja minua kouraisi ikävästi vatsasta. Jos hevonen pelkäsi ihan "tavallista" verkkaestettä, auta armias miten maasto sujuu. Ja ei aikaakaan kun ensimmäinen ratsukko ampaisi matkaan ja meille huudettiin että "kaksi minuuttia". 

Yllättävää kyllä, siinä kahden minuutin aikana ehtii käymään asioita läpi. Miettiä mitä sitten jos ja jos ja kun. Kohta on minuutti. Napsautin kepeästi hymyille kypäräkameran päälle ja katsoin että kello oli oikein asennettu. Puoli minuuttia. Sisällä oleva hermostuminen alkaa väistyä ja veressä kohista, kohta päästään maastoon! 10 sekunttia. Napsautan kellon päälle ja varmistan että se menee oikein. 5-4-3-2-1 ratsasta. Ja kyllä, minä ratsastan. Ratsastan reippaasti ensimmäiselle esteelle ja otan sen jälkeen pienen spurtin. Ennen kakkosta kiinni, Pyryllä pientä - kyllä, vain selästä havaittavaa, täysin pientä lihasten värähtelyä - empimistä, mutta korotan ääntä ja se menee ilmavasti kakkos esteen. Laukkaa eteen, pieniä pidätys vaikeuksia ja kiemurtelua, kuitenkin kolmonen hyvin. 

© Mirella Ruotsalainen - este nro 2 Muovix


Lähestytään raunioita, mikä on ulkonäöllisesti ehkä paikan hienoin este. Päästän ylöshypyssä lähtemään liian kaukaa ja tasapaino on huono sarjan b-osalla. Ryhdistäydyn, kokoan ja raipalla näpäytän että Pyry tulee terävämmäksi. Todella hyvä hyppy raunioilta pois, joka on siis hyppy alaspäin pienen esteen kanssa. Siitä rauhassa kaarretaan tynnyreille. Ongelmitta yli - vaikka kuski oli varma että se on niin pelottava että! - ja matka alashypylle jatkuu. Meidän ongelma kohta on ollut alashypyt, joten kokosin hyvin ja tulin rauhallista lyhyttä laukkaa. Mutta kappas, Pyry vain hyppäsi. Ei mitään katsomisia, jarrutuksia, ei mitään..

Jatkoin edelleen rauhallisessa temmossa, välillä kelloa vilkuillen. Yksittäinen sianselkä hyvin ja kohti vesiestettä. Vesitehtävä oli mielenkiintoinen. Hyppy vedestä oli onneksi pieni, mutta koska Pyry on osoittanut taipumusta kamikazeilemaan niillä, otin sen ihan lyhyeksi ja lähelle. Siitä nopea käännös takaisin veteen ja sininen arkku, mikä oli mielestäni kaikista pelottavin este jos hautaa ei lasketa. Mutta ei, ei mitään, herra paineli korvat hörössä menemään. Siitä laukkaa eteenpäin ja kohti hautaa. Hyvissä ajoin kiinni ja haudalla murinakarjuntaa - ihan turhaan. Kun hevonen päättää ettei se katso mitään se ei katso. Viimeiset esteet menikin siinä humussa ja aikaa kiinni ottaessa. Olin suorittanut tehtävät niin rauhallisessa temmossa, että meinasi tulla kiire! Maalissa kuitenkin ajassa, 3.35.


molemmat kuvat © Katriina Tenhunen


Valehtelematta: se oli kauden paras maasto! Saimme samassa kisassa kauden huonoimmat koulupisteet ja teimme kauden parhaimman maaston. Hevonen oli aivan liekeissä! Itselle jäi radasta todella hyvä fiilis, vaikka jännitinkin paljon. Pyry ylitti itsensä monta kertaa ja oli todella rohkea täysin vieraassa paikassa. Eihän se uusi huomio ole, mutta kuitenkin. Ja minulta tultiinkin kysymään että osallistunko suokkien SM kenttään! Lukijoille tiedoksi että ei, en tänä vuonna vielä. Olen tästä saavutuksesta mitä ollaan tähän mennessä saatu jo niin ylpeä etten lähde nyt liikaa hosumaan! Ensimmäinen kansallinen startti kuitenkin nyt takana ja se on mielestäni jo hieno saavutus näin vuoden yhdessä olon kanssa :)

Maanantaina ja tiistaina Pyry sai sitten viettää rentoja palautumispäiviä. Kauaa ei tämä kuitenkaan kestänyt, tänään - tai tarkemmin eilen - keskiviikkona, Terhi tuli vielä viimeistelemään treenit. Pyry siis tosiaan debytoi Perjantaina Suomenratsujen Kuninkaallisissa Helppo A:n! Voi kun minua jänskättää! Lisäksi itse hyppään kansallisen metrin perjantaina ja samuli puissancen lauantaina. Nyt sitten sormet ja varpaat ristiin että menee hyvin! Petra viritti sitten Mollan Terhille, joka menee siis perjantaina B:3 ;) Ja ennen kuin kukaan ehtii sanomaan, kyllä, kuvien laatu on huonontunut, sillä parempi objektiivi meni rikki! itkupotkuraivarit! Niin ja Terhin analyysejä lukekaa täältä!





Huh mikä selostus! Toivottavasti joku jaksaa lukea ;)

Kommentit

  1. Teillä meni kyllä tosi hienosti tuo kangasalan maastorata! Oli ihana kattoo toi kypäräkameravideo ja samalla elää omakin rata uudestaan :D Ja ainiin, mun kaveri nappas pari kuvaa teistäkin maastoradalta, kuvia on täällä: http://sinttu2.kuvat.fi/kuvat/Kangasalan+kentt%C3%A4kisat/ :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitoksia linkistä, pääsen heti tutkailemaan! :)

      Poista
  2. Hah, näin itse varsinaiseen postaukseen liittymättä mitenkään, mutta poikaystävä tokas yks päivä olkani takaa, kun luin jotain aikasempaa postausta (missä oli ratsastuskuvia) "_Nuo_ on hyvänlaatuisia kuvia! Noita on ilo katsella ja tommosia kaikilla pitäs olla" :D

    VastaaPoista
  3. kauheasti tsemppiä noihin kuninkaallisiin! :)

    VastaaPoista
  4. Superhyvin toi maastorata! :) Ihania kuvia ja ootte kyllä niin upee pari, tsemppiä kuninkaallisiin. Oltaspa itekkin Liinun kans päästy sinne, mut ensi vuonna sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oii, kiitoksia :) Ensi vuonna sitten mukaan vaan :)

      Poista
  5. Mihin aikaan sun luokka alkaa lauantaina kuninkaallisissa? :) Onko kuninkaallisissa yleensä ollut paljon myyjiä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lauantain luokka oli peruttu.. :( On siellä ollut ihan mukavasti :)

      Poista
  6. Upeeta menoa kyllä ja tsemppiä Kuninkaallisiin !
    Pakko kysyä, että mistä oot hankkinut ton kypäräkameran ja minkä hintainen oli ? Jos vaikka itsekin joskus innostuisin sellaisen ostamaan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kameran hommasin Skandinavian Photosista ja reilu 300 euroa oli, en muista tarkalleen enää paljonko :D

      Poista
  7. Hienooo, onnee! Kyllä jaksoi lukea helposti, kirjoitat niin hyvin niin pysyy mielenkiinto yllä ja tietenkin teidän menosta jaksaa muutenkin lukea :))

    VastaaPoista
  8. Voi että, ihana tuo kypäräkameravideo (Pyry tsemppaa niin hienosti ja sun kannustuskommentteja oli hauska kuunnella). Onnittelut hienosta maastosta ja tsemppiä tuleviin koitoksiin. :)

    VastaaPoista
  9. pyryn korvat kypäräkameravideossa <3 ootte niin hieno pari, ja ihan sika kivoja kuvia!! :O :''D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, heh, sen korvat on menossa mukana :D Kiitoksia :)

      Poista
  10. Katsoin ekaa kertaa tämmösen tason kypäräkameravideon ja tuli melkein itku kun niin ihanasti toisianne tsemppasitte! Wau! Terkuin Pyryä joskus valmentanut ja sen taitoihin luottanut ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov