Siirry pääsisältöön

Lukijat keskustelemaan: Jalkojen hoitaminen

Nyt siis pohdintoja ja keskustelua aiheesta, mukaan ripoteltu kuvia Keravalta


Tosiaan tässä nyt on taas tullut pohdittua kesän verran ratkaisua. Olen ollut aina jalkojen suhteen tarkka ja meillä kylmetetään kisojen ja rankempien treenien jälkeen poikkeuksetta jalat. Lisäksi näiden rankkojen reissujen jälkeen yöllä arnikaa ja fleecepintelit. Ja kyllä, on toiminut hyvin. Nyt kuitenkin etsin ratkaisua ongelmaan ja kannustan kaikkia lukijota osallistumaan keskusteluun: Mikä olisi paras kylmetys kisoihin / kisojen jälkeen? Perehdyn tässä nyt alla muutamaan ja toivon että saadaan keskustelua ja ennen kaikkea kokemuksia ja mielipiteitä. Ikinä ei ole liikaa mielipiteitä, joten äänet kuuluville!

Seuraavanlaisia kylmetys muotoja on käytössä / ajatellaan:

1. Kylmäys vesiletkulla / viilentävä shampoo
Erittäin hyvä keino, varsinkin kun meillä on kotona jäähdytysletkut jalkoihin. Ei mene kun se 20 minuuttia niin kaikki jalat kylmetettynä! Hyvä keino siis kun tiedetään että tullaan heti kotiin ja saadaan hevonen letkuihin. Ongelma on siis siinä, että mitä tehdä kun ollaan koko viikonloppu kisoissa, kuten esimerkiksi Niinisalossa? Tähän ollaan sitten otettu rinnalle viilentävä shampoo, mutta on kyllä yhtä leikkimistä ja eihän se oikeasti viilennä kuin karvan juuren jos sitäkään. Siinä läträtessä ainakin tuntuu että tekee jotain, mutta tehosta en menisi vannomaan. Kylmäys vedellä myös Niinisalossa olisi paras, mutta mahdoton toteuttaa..

2. Kylmäpatruunat / lumi
Pakkasesta löytyy myös neljä kylmäpatruunaa, jotka ovat todella hyvät. Kylmettää jalat tasaisesti ja hyvin ja kyllä on ollut todella paljon hyötyä näistä. Kotona käytössä päivittäin. Mutta taas entä kun lähdetään kisoihin? Yhden päivän kisoissa kätevät, laittaa kylmälaukkuun ja heti rasituksen jälkeen jalkaan. Mutta entä kun taas ollaan siellä viikonloppukisoissa? Näitä pitäisi olla paljon ja pakastin mukana että homma toimisi oikeastaan paremmin. Eli loistava keksintö kotiin ja lyhyemmille kisamatkoille taas!

3. Kylmäyssuojat
Nämä ehkä olisi kategoriaan 2 sopivat. Eli takuulla toimivat lyhyemmillä matkoilla. Itsellä ei ole näistä mitään kokemuksia, kylmäpatruunoilla lekkimisestä senkin edestä. Eli ehkei tämäkään ole se toimivin ratkaisu pitkille reissuille? Edelleen olisi kylmälaukku mukana ja tarvitsisi olla 16 kappaletta että varmasti riittäisi.. Kokemuksia kuitenkin ottaisin kylmäyssuojista vastaan! Toimii samalla periaatteella kun patruuna, mutta onko huonompi, parempi vai meneekö samaan tasoon?

Aina ei voi onnistua! Kamikaze-Pyry lähti hieman kaukaa.. © Heidi Lammi / http://tiimin.galleria.fi

4. Kylmäsavi
Sitten aletaankin liikkua siellä main missä itsellä ei ole mitään käsitystä. Olen kuitenkin tässä pyöritellyt ideaa että savi voisi olla ratkaisu? Itsellä ei ole mitään kokemusta savesta joten kertokaa kaikki jotka tiedätte! Kylmääkö oikeasti, onko hyvä esikylmäys, jos myöhemmin kotona sitten taas saa laitettua letkuihin jne? Idea käväisi siinä, että olisi kätevä mm. Niinisalossa juuri. Kun on suoritettu este- ja kouluosuus, veisi hevosen talliin, laittaisi savet jalkoihin. Illalla kun käy kävelyttämässä, harjaa / pesee saven ja arnikaa + pintelit. Sitten taas seuraavana päivänä maaston jälkeen savet jalkaan, kuljetussuojat päälle ja kotona harjaa / pesee. Mutta koska itsellä ei ole mitään, ei mitään käryä miten savi loppu peleissä toimii, otan mielelläni vastaan kokemuksia ja mielipiteitä. Kuitenkin näin teoreettisesti toimisi kätevämmin pitkillä kisareissuilla. 

5. Jotain muuta, mitä?
Vieläkö on jotain mielessä? Kerro siis ihmeessä jos on jotain mitä itseltä jäänyt huomaamatta. Tosiaan nyt haetaan kylmetykseen hyvää keinoa, pidetään mielessä että arnika + pintelit tulee joka tapauksessa jalkoihin yöksi. Linimenttejä en laske tähän, vaikka on myös käytetty jonkinlaista kylmägeeliä ja kylmääviä linimenttejä, mutta lasken ne aikalailla tuon viilentävän shampoon kanssa samaan kastiin. Joten muut vaihtoehdot myös esille!

Siinä oli nyt jotain mitä olen itse miettinyt. Varsinkin savesta olen nyt kiinnostunut paljonkin, mutta siitä kuulee niin eriäviä mielipiteitä. Toiset sanovat ettei kylmää kunnolla, toiset sanovat että kylmää hyvin. Onko savikin huuhaata siinä missä linimentit? Vain karvat viilenevät? Nyt tosiaan kaivataan jotain ratkaisua tähän "pulmaan" että saadaan taas paremmin toimivaksi jalkojen kylmäys pitkissä kisoissa!

Eli ei muuta kun vinkkejä ja keskustelua kehiin, sanainen arkku auki!

Kommentit

  1. Vedessä kylmättävät kylmäyssuojat ovat aivan parhaat! Varsinkin kun kylmää vettä on lähes aina saatavilla ja talvella viilenevät hangessakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm.. kuulostavat mielenkiintoisilta, kylmääkö tarpeeksi? :)

      Poista
  2. Hyvä aihe ja itsellekkin ajankohtainen :) Vesi on varmaankin se tehokkain mutta meillä ei ole kotona(kaan) mahdollista seisottaa heppaa vesiletkuissa. Ja mun kokemus letkuista että kuinka tahansa yrittää veden virtausta säätää niin aina roiskuu jostakin.
    Meillä käytössä siis jäät ja finntackin kylmäyssuojat. Kotona siis. Laitan kummatkin suoraan ihoa/karvoja vasten. Kastelen jalat ensin ja kylmäyssuojat myös. Toimii kotioloissa kun pakastin vieressä.
    Kisamatkoilla mulla on savi. En muista merkkiä mutta se ihan perus markettikama. Kastelen jalat ja laitan saven + märän sanomalehden ja pintelit. Tehosta/toiminnasta en osaa sanoa mutta vielä en ole muita vaihtoehtoja keksinyt. Vähän olen miettinyt josko hankkisi ne vedessä aktivoitavat kylmäyssuojat.
    Jossain kisapaikoilla myös jäätä myynnissä niin sitten olen kylmännyt sillä :)
    Mitä noi patruunat on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patruunat on siis ihan apteekista hommatut kylmä/lämpöpakkaus, jota pidetään pakkasessa ja sieltä aina käytetään. Ennen oli halvempia versioita (olikohan 3-4 euroa), mutta ne hajoili käsiin ja geeli tuli pihalle niin hommattiin hieman kalliimpia (n 10 euroa) ja on todella kätevät! Niin, siis jos pakastin on lähellä ;)

      Poista
  3. Ammatti-ihmiset suosittelee kylmäystä pienissä erissä, mieluiten esim. 2 x 10 min pätkissä. Nämä kierteellä olevat vesiletkut ovat hyviä, jotka laitetaan jalkohin. Mutta matkan päällä luulen, että kylmäyspatjat on varmaan parhaimmat. Voi käyttää niitä kiinteitä "kylmäyssuojia", jotka vaan tarroilla laitetaan jalkaan, tai sit voit ostaa pakasteeseen laitettavia kylmäpakkauksia, ja käärit ne pinteleillä jalkoihin. Niitä on yleensä aika helppo muokata jalkaan.

    Ite en niinkään tykkää läträtä linimenteillä tms. laimeilla nesteillä, jos jotain vahvempaa haluan käyttää niin speedwayn bliisteri sopii nimenomaan jänteisiin, eikä aiheuta kovaa ihoreaktiota, niin kuin vahvemmat bliisterit. saven kanssa en itse jaksa leikkiä, sotkuista ja tehokkaampiakin keinoja on. (huom. muista tarkistaa onko bliistereissä varoaikaa).

    mutta totta tuo, että matkan päällä on vaikeaa kylmätä. kylmälaukkuun kylmäsuojia mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, kylmälaukkuun kylmät, mutta entä kun pitäisi kylmätä kahtenä päivänä ja kaksi hevosta? Siinä piilee se ongelma, ei pysy millään suojat kylmänä kahta (tai kolmea) päivää edes kylmälaukussa ja sitten pitäisi olla hirmuisen paljon niitä suojia (kaksi hevosta + kaksi päivää) :/

      Poista
  4. itselläni ainankin hyviä kokemuksia savesta! teho on oikein hyvä, viilentää ja vie nesteet jaloista, meillä ainankin aina toiminut hevosella jolla jalat yleensä nesteissä.

    Siinä omatkin huonot puolesa, eli saan siihen sotkettua vaatteeni aika hyvin joka kerta, ja saven pitäis antaa kuivua ennen kuljetussuojia, koska sain ne myös melko likaiseksi :D Tosin savihan lähtee hyvin pesemällä, ettei sen puoleen! On myös vähän rasittavaa harjailla savia pois jaloista, jos ei jaksa pestä. Saven päällä en ole mitään pinteleitä tmv käyttänyt.

    Kylmäyssuojat on kans tosi kätevä keksintö omasta kokemuksesta ollut, mutta siihen tosissaan tarvitsisi sen pakastimen, ei pidemmillä reissuilla toimi.

    Pintelit laitan myös joka yö, vähentänyt selvästi nesteitä jaloista (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. pitänee varmaan kokeilla savea, sen verran hyvältä kuulostaa! Onhan se varmaan melko likaista touhua muttaah.. mitä ei tekis jalkojen eteen? ;)

      Poista
  5. Me ollaan ostettu sellainen kylmälaukku mikä pysyy kylmänä kun johdon kytkee tupakansytyttimeen ja johto et sen voi myös laittaa pistorasiaan. Viimeksi koko viikonlopun kisareissulla laitettiin pakastimesta suoraan perjantaina lähtiessä kylmälaukkuun ja laitettiin sinne kaveriksi vielä kasa kylmäkalleja.

    Meillä ei kylläkään ollut se johto mukana et pistorasiaan sais, niin yön olivat sitten vaan siellä laukussa vaikkei se ollut päällä. Lauantaina suojat oli edelleen melko jäiset. Sunnuntainakin olivat vielä viileät mutta vain vähän jäässä enää, pidettiin n. 30 min jaloissa niitä niin silloin tuntui vielä viilennystä jaloissa. Eli jos se olisi myös ollut yöt päällä se kylmälaukku, niin ne kylmäyssuojat olisivat todennäköisesti olleet edelleen sunnuntaina jäässä.

    http://www.grillikauppa.com/kesaale-pakastava-matkajaakaappi-mobicool-c40-230ac-kompressori-p-812.html tuollainen siis, mutta meillä on kylläkin astetta edullisempi versio joku ruotsista ostetttu tarjouksesta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös tuollainen, muttei pysy tarpeeksi kylmänä mielestäni :D

      Poista
  6. Itse olen hevosillani käyttänyt jalkojen kylmäykseen savea, letkuja, linimenttiä tai arnikaa. Savi ja letkut on osoittautuneet kohdallani parhaiksi vaihtoehdoiksi, kotona letkut ja kisoissa savi. Linimentin ja arnikan käyttäminen on jäänyt vähemmälle, koska niiden kanssa pitää olla niin tarkkana ennen kisoja, ja koska tulee käytyä kisaamassa melkein joka viikonloppu, on järkevämpää olla kokonaan käyttämättä aineita joissa on varoaika.

    Suosittelen siis saven kokeilemista, jos ei jaksa alkaa sähläämään kylmäyspatjojen sun muiden kanssa :) Ainut huono puoli siinä on sotku ja seuraavana päivänä jalkojen harjaamiseen menee ehkä muutama minuutti pidempään kuin yleensä.

    VastaaPoista
  7. Meillä kulkee raveissa mukana Finntackin kylmäyspajat ja voin niitä kyllä suositella.

    Kotona sitten yleensä kylmään lenkin jälkeen letkuilla ja joskus on kokeiltu tuota kylmäsavea.

    VastaaPoista
  8. Itsellä käytössä tällaiset: http://verkkokauppa.hipposport.fi/Cool-Gaiters-DeLuxe

    Mulla ei kokemusta pakastettavista kylmäyssuojista, joten en osaa vertailla tehoa, mutta ei jalat ainakaan lämpimältä näiden käytön jälkeen tunnu :) Näistähän ei tietenkään pakastinkylmiä tule, mutta pysyvät tosiaan viileinä usemman päivän putkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oo, varmaan ihan kätevät, mutta HUH on hintaa O_O Ei kyllä meikäläisen palkalla ostella neljää tuollaista nyt heti :D

      Poista
  9. Vesi on näistä omasta mielestäni paras vaihtoehto. Ei kylmetä liikaa, eikä ole "jäätymisvaaraa" iholle, kuten pakastimesta otettavat kylmäyssuojat. Itse olen myös välillä niin lahopää, että suojat unohtuvat hevosen jalkaan "yliajaksi", jolloin niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.
    Savi on myös kiinnostanut minua. Linimentit ja muut vastaavat kun saattavat allergisoida. Vesi ja savi olisivat siinä mielessä turvalliset vaihtoehdot, luonnollisia ainesosia.
    Täytyy kuitenkin muistaa, että ylenpalttinen kylmääminen tekee huonoa. Jos kylmää terveen hevosen terveitä jalkoja jokaikisen liikutuksen jälkeen, mitä tehdään sitten kun niihin jalkoihin ilmestyy nestettä ja turvotusta. Hevonen turtuu kylmäykseen, eikä siitä ole enää apua sitten jos/kun ongelmia ilmenee.
    Ypäjän entinen päätallimestari meille opetti, että rankemman treenin (tarkoittaen esteitä) jälkeen 10-20 minuuttia ja se on toiminut meillä erittäin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä meilläkin käytetään kotona, mutta kisapaikoilla on yleensä rajattu tuo käyttö :/

      Poista
  10. Joo jos joku Iikka on sanonu että hevosten jalat turtuu kylmäämiseen niin höpö höpö! Sanna S. kylmää letkuilla Nörtin jalat JOKA liikutuksen jälkeen. Ennemmin uskoisin tuohon!

    VastaaPoista
  11. Joo, meillä tosiaan käytössä savea, suosittelen ! Nopeampaa kuin vedellä kylmääminen ja oikeastaan aika kätevää ja tehokasta. Ja tosiaan se mahdollisuus on, että kisoihin on helppo ottaa mukaan jne. Mutta siis kannattaa ainakin kokeilla :)

    VastaaPoista
  12. meillä käytetään kylmäysletkuja, linimenttiä sekä savea. Oma tamma on 20 vuotias, eikä jalat ole parhaimmassa kunnossa joten yleensä kylmään, normaalin/rankemman reenin jälkeen linimenttiä ja tosi kovan reenin jälkeen savea.

    Myös kylmäyssuojia ollaan kokeiltu, mutta eivät olleet meille parhaimmat mahdolliset.
    Suosittelen kuitenkin ehkä eniten kylmäyssuojia, ovat niin näppärät mukana esim. kisoissa :)

    VastaaPoista
  13. Itse suosittelen savea! Helppo laittaa jalkaan ja samantien voi lähteä vaikka kotia kohti, kun ei tarvitse pois ottaa. Kylmää todella hyvin, kunhan laittaa tarpeeksi paksulti sitä (siis ei mtn paperin ohutta kerrosta). Seuraavana päivänä saven pois harjata pois tai huuhdella pois, joten helppo senkin takia.

    Linimenttiä en käytä koskaan, yhtä tyhjän kanssa. Jos itselleen laittaa hevosille tarkoitettua linimenttiä huomaa, kuinka turha aine on! Jos itsellä ei linimentti tunnu melkein missään, ei se tunnu hevosellakaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, linimentit on kyllä sellaiset että tulee vain tunne että kunhan edes jotain tekee :D Hyötyä mutten myöskään haittaa ole niissä nähnyt :) Pitänee testailla savea!

      Poista
    2. Kyllä mä ainakin tunnen jos olen linimenttiä laittanut :D Sormet viilenee ihan turkasen kylmiksi jos ei ole käsineitä kädessä, yök! Ja sitten taas jonkun ajan päästä ne alkaa lämpenemään, jos on 2-teholinimentti :)

      Poista
  14. Osta apteekista kertakäyttökylmäpusseja kisoihin. Ei maksa paljoa, ja helppo ottaa mukaan ja saada kylmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielestäni nämä ovat teholtaan melko kehnoja, mitä nyt on muutamia tullut käytettyä :/

      Poista
  15. Kaverini hevosella käytetään savea, on kuulemma tehokasta! Ainoa miinus puoli taitaa olla siinä, että kun hevosen jalkoja ei halua aina pestä, niin saven pois harjaus on aikaa vievää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hmm.. niinhän se oikeastaan aina on, pitää olla jotain hyvää ja jotain huonoa :D

      Poista
  16. Käytetään savea kisojen jälkeen. Mutta jos on kisoissa pe-su, niin sitten vaan kylmäys+arnika+yöksi pintelit, savessa varoaikaa!! = doping. Sisältää m.m kielletty menthol.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ajattelin MSM kylmäsavea, jossa ainakin doping varoaika on 0 tuntia :)

      Poista
  17. mulle on sanottu että vedellä kylmääminen siis han letkusta valuttaminen on turhaa tai siis sitä joutuis valuttamaan niin pitkään yhteen jalkaan ettei mitään järkee, mutta asia on kai eri jos on semmonen letkutus systeemi.

    Me kylmätään ite pakastimessa olevilla apteekista ostetuilla ensiapu kylmäpakkauksilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös kotona näitä kylmäpakkauksia ja niillä kylmetetään. Letkuilla saadaan myös kätevästi (kun on ainoastaan kylmää vettä käytössä) kotona, muttei kisoissa.. :D

      Poista
    2. Käykää itse juoksulenkillä ja koittakaa sitten kylmätä omia polvianne jääkylmällä vedellä -> kyllä muuten vaan auttaa ;)

      Kylmällä vedellä kylmäys on parhain kaikista oikeastaan, ja 5-10min per. jalka oikeastaan riittää. Näin on ainakin ell meille sanonut kun ponille tuli rasitusvamma ja sitä piti hoitaa.

      Poista
  18. Omalla hevosella ainakin turposi jalka kun sitä oli joku laitumella potkassut, joten laitoin arnikaa reilusti jalkaan, semmoisen fleecepalan/pyyhkeen tapaisen jutun väliin ja käärin yöksi fleecepinteliin. Auttanut on, eikä ole jänteet ollut turvonneina! Toki kintereestä on jäänyt semmoinen vähän normaalia isompi. En sitten tiedä miten tuo toimisi ns. ''kylmäyksen korvikkeena''! Kannattaa toki kokeilla jos ei ole vettä mahdollisuutta käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on jo tällä hetkellä käytössä arnika + fleecepintelit. Nämä siis aina yöksi, mutta tarvittaisiin vielä jokin kylmetyskeino :)

      Poista
  19. Oltiin täältä Ruotsista nyt yhden erittäin hyvämaineisen ja todellakin asiansa osaavan hevosten osteopaatin tykönä (hoitaa hevosia mm. shock waves hoidoilla) ja hän sieltä suositteli erityisesti savea. Ja tämän miehen sanaan voi kyllä luottaa ;)

    VastaaPoista
  20. Meillä asia myös ajankohtainen. Olisi mukava kuulla noiden hyvien savien nimet/merkit/myyjät. Tai miksei niiden huonompienkin, joita kannattaa välttää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse ostin nyt Horse Powerin Kylmäsavi + msm savea ja ainakin näin kahden käyttökerran perusteella vaikutti todella hyvältä! :) kyllä oli meinaan jalat hyvän näköiset ;)

      Poista
  21. Savelle ääni täältäkin, ja vinkkinä vielä että jos haluaa laittaa nimenomaan kuljetussuojat kuljetuksen ajaksi, kasteltua sanomalehteä saven päälle ja elmukelmua siihen ympärille ja sen jälkeen suojat, pysyvät puhtaina! :)

    VastaaPoista
  22. aika vanha postaus mutta löysin kun etsin netistä tietoa vähän tuosta savesta. Omalla hevosellani on takajaloissa aika paljon nestettä enkä saa niitä oikeen pois, joten ajattelin ostaa myös tuota Horse Powerin Kylmäsavea joten pitääkö sen jälkeen laittaa jotkut pintelit tjv? :) Ja mitä mieltä itse olet nyt ollut tuosta savesta, kannattaako ostaa :) ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä meillä on savi ollut todella tehokas juuri kisamatkoilla :) Itse olen tehnyt niin että olen ensin yleensä pessyt kylmällä vedellä jalat (en kylmettäen, mutta kuitenkin viilentäen), sen jälkeen hieman kuivannut ja laittanut savet. Ja niin kuin ylempi anonyymi sanoi niin tehostuu vielä savi lisää kun pistää kylmällä kasteltua sanomalehteä ja pintelin / elmukelmua! Kun savet on ollut aikansa ja kuivanut, pesen ne kylmällä pois, laitan arnikaa ja lämpöpintelit / BOTit :)

      Poista
  23. Ajattelin nyt ostaa tuota savea. Ja laittaisin sitä sitten kuiviin jalkoihin. Vai onko sillä tehon vaikutuksessa merkitystä että laittaa kasteltuihin jalkoihin vai kuiviin? Ja laitatko sitä ihan vuohiskuoppaan asti ja polviin?:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan