Siirry pääsisältöön

Erikoispostaus nro 14: Millainen on meidän talli?


Tänään en vieläkään pääse tallille, koska olen kiinni töissä uskottavasti iltaan asti, niin päätin kirjoittaa teille nyt meidän nykyisestä tallista. Tämä postaus koskee lähinnä millainen on meidän talli ja talli-ilmapiiri – jos meillä on sellaista kun ollaan niin pieniyhteisö – sekä mietteitä siitä millaista oli pitää omassa tallissa ja nyt vieraalla. Toivottavasti joku jaksaa lukea tämän! Kuvia ei oikeastaan tallilta paljoakaan ole, mutta pistelen mukaan muutamia ennen julkaisemattomia kuvia, ettei aivan kuvattomaksi jää.

Aloitan tämän kertomisen taustatiedoista. Eli tosiaan niille jotka eivät vielä tiedä, omat hevoseni olivat meillä kotona noin kuusi vuotta. Äitini kuitenkin sairastui viime vuonna ja hevosten hoitaminen alkoi olla niin vaativaa ja ”kulutti” äitiä niin paljon, että päätimme myydä talon ja siirtää hevoset vieraalle tallille. Olimme puhuneet hevosten siirtämisestä jo pidemmän aikaa, mutta vasta syksyllä hevoset lopulta muuttivat Arto Vahteran tallille, ensin piti olla vain muutama viikko hoidossa, mutta lopulta hevoset jäivät kokonaan sinne. Talo on kuitenkin edelleen myytävänä.

Harhaanjohtava kuva, meidän talo ja tarhat

Syy siihen miksi valittiin Artsin talli, oli useita. Tiedossa oli, että talliin jää vain Petran Elmeri talveksi, joten tarvittiin ainakin täytettä. Kävin ensimmäisen kerran tallilla kun menin kuvaamaan Petraa ja Elmoa ja olin heti täysin rakastunut! Aivan mahtava pieni talli, millaiseen omat hevosetkin halusin sen jälkeen kun muutetaan omasta tallista pois. Silloin tallissa oli vain yksi vapaa karsina, mutta syksyllä oli neljä vapaata, joten otettiin heti kaksi karsinaa varaukseen.

Talli on siis pieni viiden hevosen talli, karsinat ovat oikein tilavat ja kuivikkeena on olki. Itse epäröin hetken oljen takia, koska olen kuullut että hevoset syövät sitä helposti ja se haisee ammoniakille. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ollut meidän hevosten kanssa. Karsinat siivotaan itse, mutta minulla on käynyt niin loistava tuuri, ettei Petra anna minun siivota karsinoita, sillä varjolla että ”on sentään vielä minun hevostenhoitaja”. Kyllä minä olen luvannut ottaa myös karsinoita heti kun opin ja kerran jo ne ottanut koska halusin auttaa! Talliin tulee lämmin vesi ja siinä on pihalla pieni vesipiste missä voi pestä tarvittaessa hevosen jalat. Tarhat ovat tarpeeksi suuret ja meidän hevoset saavat tarhata yhdessä ja tarhaus on kokopäiväinen. Todella suurena plussana ovat hevosopiston puitteet vain kävelymatkan päässä!

Koska pakkohan aina on jotain huonoakin keksiä, ei tämäkään aivan täydellinen ole, vaikken ole vielä sellaisia puutteita nähnyt joka minua paljon häiritsisi. Säilytystilaa on melko vähän. Koska olen tottunut siihen että minulla on koko satulahuone käytettävissä kaikille 60 satulahuovalleni ja 40 loimelle ja viltille, on hieman hankala sijoittaa tavaroitani pieneen tilaan. Tällä hetkellä itselläni on käytössä kaksi hyllyä ja kaksi - kolme loimitelinettä. Koska en ole vielä raahannut kotoa kaikkia tavaroita, voin sanoa että tiukkaa tulee tekemään! Onneksi kaapattiin Petran kanssa yksi ylimääräinen kaappi heinävajaan, mihin voin vielä varastoida loimia ja huopia. Tarhat ovat keväisin ja syksyisin ikävän mutaiset. On vihdoin saatu kotiin loistava hiekkatarha ja ei tarvinnut enää miettiä mutaisia jalkoja, mutta kuinkas kävikään. Pieni murhehan tämä lopulta on, koska edelleen meillä on se vesiletku millä pystytään nämä pesemään erittäin kätevästi ja kesäisin ja talvisin harvemmin on ongelmia.

Likaiset varusteet pesua odottamassa

Talli-ilmapiirimme on aivan mahtava! Meitä käy pääasiassa tallilla Minun, Petran, Jannin ja Pumpulin omistajan lisäksi muutama nuorempi tallityttö. Talli tytöt auttavat kaikissa tarvittavissa töissä, pesevät suojia, harjaavat hevosia, pintelöivät (koska Petra on opettanut sen heille, muttei minulle!!!) tai tekevät kaiken mitä keksii pyytää.  Petra tarkkailee säännöllisesti hevosia ja auttaa aina minua tarvittaessa. Esimerkiksi tällä hetkellä kun en pääse tallille, Petra hoitaa Pyryn liikutuksen, ettei herra joudu seisomaan turhaan. Janni käy liikuttamassa Mollaa aktiivisesti ja sopii tarvittaessa Petran kanssa jos ei pääse.

Tallissa siis kaikki auttavat kaikkia jos on tarve. Hevoset saavat todella hyvää hoitoa ja olen ollut tähän muuttoon erittäin tyytyväinen. Autamme kaikki toinen toisiamme aina kun on tarve ja teemme paljon asioita yhdessä. Koska talli on myös pieni, siellä pystyy itsekin vaikuttamaan asioihin. Lisäksi talli on todella siisti. Petra on tyypillinen koulutuuppari, jolle on tärkeää että kaikki on tiptop ja järjestyksessä. Satulahuoneessa ei ole likaisia varusteita, suojat pestään heti eikä jätetä lojumaan lattioille. Talli tuoksuu hevosille eikä ammoniakille niin kuin epäilin.

Miten sitten suhtauduin muuten muuttoon? Onhan se niin että ”oma tupa, oma lupa”. Kotona sain päättää kaikista itse, joten on se hieman vaikea heti tottua vieraalla oloon. Onneksi kuitenkin tällä hetkellä kaikki on sujunut hyvin ja olen pystynyt vaikuttamaan myös johonkin asioihin. Ei ole siis vielä tullut sellaista tunnetta että minut olisi saarrettu nurkkaan tai etten saisi sanoa asioista mitään. On mukavaa kun tallissa on muitakin, eikä tarvitse aina olla yksin tallissa. Lisäksi helpottaa tieto että hevoset tulee takuulla hoidettua ilman että itse ehdin tallille. Voin siis vain ja ainoastaan kiittää suuresti Petraa ja Jannia, jotka hoitavat minun hevoset aina tarvittaessa. Olen ollut siis muuttoon todella tyytyväinen. Rahaa kuluu enemmän vuoksiin ja rehuihin, mutta kyllä, se on sen arvoista!

PP & Minä hankitreenin jälkeen. Mielettömissä puitteissa treenaamista!

Huh! Unohdin tässä kirjoittaessani puolet mitä piti kirjoittaa, mutta toivottavasti kuitenkin tässä tuli jotain. Perusidea oli se, että pidän todella paljon nykyisestä tallipaikasta ja ilmapiiristä. Olen siis muuttoon todella tyytyväinen ja toivon että saadaan vielä pitkään olla tallissa. Tallin omistaja on niin mukava ja en ole löytänyt vielä mitään suuria puutteita miksi veisin hevoseni sieltä pois. J Tällä hetkellä talli on täynnä, joten hyvältä näyttää!

Minulle on aina ollut tärkeintä että hevoseni voivat hyvin!
Millainen teidän tallinne on? Oletteko tyytyväisiä talliinne, mitä haluisitte muuttaa?

Kommentit

  1. Tää oli loistava postaus, en tiennyt että sulla on joskus ollut hepat kotona.
    Meillä on pieni oma talli ja olen enemmän kun tyytyväinen. Jos jotain pitäisi muuttaa niin olisi kätevää jos sinne saisi lämmintäkin vettä ja säilytystilaa ihan himpun verran lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, meillä on kotona kolmen hevosen pieni talli ja järjettömän iso satulahuone missä mun kaikki varusteet aina oleili :D

      Poista
  2. No mä oon tyytyväinen omaan talliin :) Ei hajuakaan minne veisin jos ei täällä vois pitää, varsinkin kun mulla on noi kaks enkä ite tällä hetkellä joudu maksamaan melkeempä mitään kuluja... Oon niin tarkka puitteista/porukasta/tiloista/kaikesta et varmaan pyörtyisin jos pitäis jonnekin muualle viedä :P Ja lisänä se, et nyt mulla on satulahuoneessa 8 kaappia käytössäni, ja vieläki mietin miten saan kaikki kamat mahtumaan xD Osa onkin väliaikasesti toisella puolella, mut tarkotus ois saada kaikki samalle puolelle :D
    Parhaita syitä olla täällä on:
    1) Voin mennä tallille mihin aikaan haluan
    2) Ei tarvii "seurustella" kenenkään kanssa pahan päivän sattuessa
    3) Saan hoitaa ihan miten haluan noi elukat
    4) Saan tehä karsinat ihan just niin kun haluan (muut siivoo huonosti...)
    5) Puitteet ja valmennusmahdollisuudet on tosi hyvät
    6) Saan ratsastaa ihan rauhassa, ei tarvii varoa muita/perua suunniteltua treeniä siks et joku vie tilan/keskittymisen samaan aikaan ratsastaessaan
    7) Kesän tullen on ihanaa, kun tallille on vaan 20m matkaa, kun kuitenkin tarvii käydä vähintään kahdesti päivässä hoitaas noi kopsut, kun niillä molemmilla on kesäihottuma :/
    Tiivistettynä mulla on vapaat kädet toimia niinkun haluan :) Ja pysyy talli siistimpänä kun ei oo kun omat täällä + ei oo niin paljon hommaa kun on vaan muutama kopukka tallissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli vahingossa anona... :D
      Ja tietty elämää helpottaa kun talliin tulee lämmin vesi ja on pesukoneet loimille + pikkutavaroille ja kunnolliset kuivatustilat :)

      Poista
  3. "Kyllä minä olen luvannut ottaa myös karsinoita heti kun opin ja kerran jo ne ottanut koska halusin auttaa!"

    No oletpa reipas...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, enkös olekin :) Sillonkin olin tallilla ennen Petraa niin menin ne ottamaan. Petra vannotti etten saa ottaa niitä enää ikinä, muuten hän kokee itsensä hyödyttömäksi. Heh, kontrollifriikki, minkäs sille voi :)

      Poista
  4. Moi Senni!
    Kun hevosesi kerran asuvat Ypäjällä, niin osaatko suositella ketään Ypäjällä/lähiseudulla vaikuttavaa hevoshierojaa? Oma hevoseni asuu Tammelassa, enkä ole toistaiseksi törmännyt ketään Tamperetta lähempää...

    Kiitos jos osaat auttaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä osaa, valitettavasti :/ Itsellä ollut myös osaava hieroja jo vähän aikaa haussa, pitänee ilmoitella jos löydän jonkun! :)

      Poista
  5. Täytyy kysyä, kun tuossa jo jonkin aikaa sitten murehdit valmennuskuvioitasi, niin etkö ole missään vaiheessa ajatellut estepuolelle valmentajaksi Artoa (kun siin hänen tallillaan sopivasti olet)?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov