Siirry pääsisältöön

Saman virheen tekeminen kaksi kertaa on mahdollista

vaikka sitä luulisi ensimmäisestä kerrasta oppivan, eipä se aina menekkään niin!

Ja nyt puhutaan siis kisapostauksesta ja viime viikonlopun kilpailuista Raisiossa. Näin lyhyesti ja ytimekkäästi olen tosi tyytyväinen kisapäivään ja ennen kaikkea hevosiin, kyllä minulla vain sattuu olemaan rehelliset ja luotettavat tapaukset tallissa! Jossain määrin myös kuski onnistui tavoitteissaan, mutta toisella kierroksella (molempien hevosten kanssa!!) kuski onnistui kämmimään oikein lahjakkaasti. Mutta sitähän tämä kilpaileminen on; jännittämistä sen suhteen osaako tänään ratsastaa vai ei!

on siinä kyllä kaunis tamma! Kuva © Iina Ajosenpää / http://iinajo.kuvat.fi/

Olin onneksi ollut sen verran fiksu että vaikka lauantaina heräsin "pikku päikkäreiltä" vasta puoli yhdeksän aikaan, tein kaikki valmiiksi sunnuntain kisoihin. Pesin varusteet, puunasin hepat ja pakkasin tavarat valmiiksi. Äitikin tuli onneksi jossain vaiheessa auttamaan ja pääsin yöllä vielä saunassakin pyörähtämään. Sunnuntai valkeni sitten aika pian ja tapani mukaan heräsin taas itselläni, myöhässä. Tai myöhässä ja myöhässä, sillä koska olin laittanut kaikki valmiiksi, ei hätä ollut vielä silloin kovinkaan kummoinen! Kerrankin minulta fiksu veto, heh.

Jälleen oman kellon yli nukkumiseni takia päästiin lähtemään hieman suunniteltua myöhemmin, mutta perillä oltiin kuitenkin ihan sopivaan aikaan. Heti kuin 70 cm oli loppumassa mentiin pistämään Alli kuntoon, että se saisi kävellä mahdollisimman paljon, vaikka starttasimme vasta aika lopussa luokkaa. Jossain vaiheessa kipusin tamman selkään ja tehtiin hiekkatiellä hieman väistöjä ja muuta pientä ennen verkkaan pääsyt. Verkassa otin heti rentoa laukkaa melko pitkään että sain sen hyvin kuulolle ja sen jälkeen hyppäsin verkkahypyt. Tamma tuntui tosi kivalta ja ei tällä kertaa edes kuuminut yhtään niin paljon mitä aikaisemmin! Hieno tamma!

Koko päivän minun oli todella vaikea muistaa ratoja. Tuntui että se kääntyi kokoajan ja teki välillä kunnon tiukkoja kaarroksia. 80 cm radassa ainakin käännyttiin miltein jokaisen esteen jälkeen uuteen suuntaan ja välillä piti tehdä hieman tiukempaa kaarretta minkä takia aloin itse hieman varovaiseksi, vaikka pohja itsessään oli mielestäni märkyydestä huolimatta hyvässä kunnossa.

Mutta 80 cm rata olikin aivan huippu! Ainoastaan yksi lähestyminen oli huono kun kuski tekee radalla tuota ihme tuuppaamista. Odottamalla tuokin olisi tullut juuri oikeaan paikkaan, mutta hyvä sitä on jälkikäteen pohtia. Tamma oli mukavan tasainen koko radan ja lopulta tuloksena hienosti 0-4 vp! Hieno hieno heppa! Radan jälkeen oli huippu hyvä fiilis, vaikka videota katsoessa tuli taas sellainen "ei, miksi Senni" -fiilis, mutta olen kyllä oikeasti kokonaisuuteen aivan mielettömän tyytyväinen!

Postauksen kuvista kiitos Iina AjosenpääEmma PajuvesaJanina Viklund ja Mari Soiniitty!






Seuraavassa luokassa mentiin taas ihan lopussa, olisiko ollut 36 lähtijöitä. Tein aika pitkälti samalla tavalla kuin aikaisemmassa verkassa ja hypyt onnistuivat nytkin oikein makeasti. Ainut mitä oli niin Alli hermostui juuri ennen radalle menoa ja itselle iski sitten siinä vaiheessa kontrollifriikkeys.. Jos olisin saanut sen pidettyä rauhallisempana verkassa, olisi uskottavasti ratakin ollut vapautuneempi.. Mutta turha sitä on enää murehtia!

90 cm radalle lähdettiin kuitenkin hyvillä mielin. Ensimmäiset kaksi menivät tosi nätisti, kolmannelle tuli ensimmäinen pohjasta hyppy ja puomi. Tämän jälkeen oma pää alkoi kontrolloimaan liikaa ja sen takia viidennelle esteelle tuli tuollainen tasapainoton laakahyppy, mistä tamma sitten otti hieman itseensä ja alkoi pomppimaan seuraavalle esteelle. Katastrofi oli ehkä eniten sarja, mikä hävettää vieläkin aivan julmetusti. Toin silloisen käsitykseni mukaan sen ihan hyvin sisään, mutta tamma sai kun saikin otettua kaksi laukka-askelta väliin ja b-osan mukaan. Sen jälkeen taas ihan turhaa kontrollointia ja seuraavakin tuollainen järkyttävä hissihyppy. Viimeiselle ajatus oli vain että saisi edes hyvän hypyn se sentään se onnistui. 

Radan jälkeen sanoin etten tiedä mikä meni vikaan, tuntui että hevonen hävisi kokonaan pohkeelta, mutta videolta näki aika hyvin miten kuski taas kusi omat mahdollisuutensa. Pitää muistaa radalla laukata ja tuo kontrollointi voisi jäädä hieman vähemmälle. Sarjan sisälle tuli hidas hyppy ja koska se ei ollut ratsastettuna reippaaksi, ei Alli sitten antanut armoa että olisi tuon b-osan hypännyt terävästi. Eli nyt kuski taas ruotuun ja herranen aika laukkaa eteenpäin!






Melkein heti Allin radan jälkeen mentiin melko kiireellä laittamaan Pyry kuntoon. Pyry oli seissyt kyllä kohtuu nätisti yksin kopissa ja tehtiin nopeasti vaihto eli tamma traikkuun ja herra sekopää pihalle. Se oli taas yhtä pelleilemistä Pyryn kanssa, ei se tykännyt kuunnella sitten ollenkaan ja saatiinkin pistää sitä mahdollisimman pian kuntoon ennen kuin se ehtisi lentoon lähteä! 

Pyrykin sai kävellä äidin kanssa sen aikaa kun kävelin radan ja menin siitä aika pian verkkailemaan. Pyry oli verkassa kyllä kohtuu kivan tuntuinen, jarru ja kaasu toimi sopivassa suhteessa ja hypyt oli ihan kivoja. Ehkä kaipasin vielä hieman terävyyttä, mutta verkka alue alkoi olemaan jo melko raskas, joten en viitsinyt alkaa hienosäätämään ja turhaan väsyttämään. Tyydyttiin siis melko lyhyeeseen verkkaan ja jäätiin odottelemaan omaa vuoroamme.

Rata oli no.. Ihan ookoo. Yritin ratsastaa järkevästi, mutta tuntui että se minun järkevä oli jotain muuta kuin järkevää. Mitä pidemmälle rataa mentiin sen enemmän aloin taas nyppimään mikä johti siihen että tultiin sitten tosi lähelle. Periaatteessa Pyryhän hyppää läheltä ketterästi, eli ei hätää, mutta sujuvuus on silloin radasta kaukana! Kuitenkin herra teki super hyvin ja hyppäsikin puhtaasti ja se oikeutti 5. sijaan! Hieno mies! Hienoa huomata että metrikin alkaa tuntumaan ns. helpolta ja siinä pystyy jo hieman ratsastamaan aikaa, vaikka tämä meidän aika ratsastus tänään olikin hieman lasten kengissä ;)





Sitten olikin jäljellä enää 110 cm luokka, mikä mentiin ihan harjoituksen vuoksi. Tai siis tarkoitushan olisi kuitenkin tämä kausi kymppiä hypätä niin olihan se ihan tarkoituksellista, mutta kuitenkin! Tein taas lyhyen verkan ja ei kun radalle. Ratsastin mielestäni tämän radan periaatteessa paremmin, mutta tällä kertaa kuitenkin tuli muita virheitä. En ole vieläkään aivan varma miksi puomit putosivat, mutta videon paras kohta on varmaan tuo vesimatto este ja sen jälkeinen sarja. Vesimatolle lähdin ensin tuuppaamaan aivan hulluna, kunnes tajusin että perhana Senni, pysty ja sitten nyin sen lähelle. Hevonen sen kuitenkin selvitti hyvin. Sarjalle tuli jotain niin mielenkiintoista settiä taas..

Kaarteen jälkeen yritin saada pidätteen läpi, joka jäi tosiaan yrittämiseen. Käsi jäi liian lukkoon, hevosen meni jalat vähän sekaisin ja se puski lapa edellä.. töks keskelle okseria. Minua huvitti oikeasti se tilanne kun Pyry seisoi siinä okserin seassa ihan pöllämystyneenä ja oli hetken silleen mitä hittoo, mihin mä nyt meen ku tos on vielä puomitkin ylhäällä. En voinut oikeasti kuin nauraa siinä tilanteessa, herra oli niin eksyneen näköinen sen sadasosasekunnin! Ei muuta kun este kasaan ja uudestaan, tällä kertaa kuski ratsasti paremmin ja hevonen oli itsekin skarpimpi. Este numero 9 oli aivan huippu hyvä ja viimeisellä saatiin taas puomi syystä x alas. Eli 12 vp, mutta silti tavallaan rataan tyytyväinen!


Huh, että sellaiset kisat tällä kertaa. Saa nähdä missä kisaillaan seuraavaksi, nyt jäädään hetkeksi haistelemaan tunnelmia ja katselemaan mihin sitä seuraavaksi suunnataan! Nyt pääsiäisenä koitan saada jotain materiaalia teille tänne ja toiveitakin saa tietty esittää! :) Ensi kertaan!

Kommentit

  1. Toi Allin 80 oli aika hyvän näköinen :) Yhteistyö pelasi tosi hyvin koko ajan molemmissa radoissa. Musta tulit kyllä ihan hyvin kans tuonne sarjalle 90 radalla mutta tamma näytti jäävän aavistuksen paikalleen esteen jälkeen. Mitenkään katastrofaalinen tuo rata ei kuitenkaan ollenkaan ollut vaikka siellä virheitä tulikin. Oot saanut tamman tosi hyvään malliin mun mielestäni. :) Ja vitsit kun Pyry on ihana <3 Ihan mahtava putte!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyry on ihan loisto! Joo, oon itekkin tohon kasikymppiin tyytyväinen, ehkä se siitä pikku hiljaa :) Nyt on pientä taukoo lehmällä, mutta toivottavasti päästään pian taas baanalle..

      Poista
  2. voisko olla kuitenkin, et tuo lällynen pohja verotti. ainakin omaan silmään näyttää et allin laukka vähän kärsi siitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. varmaan siitäkin, olisi vain pitänyt itse laskea hieman yksi plus yksi ja osata ratsastaa aktiivisemmaksi.. Mutta jälkiviisaus on aina niin helppoa! :D

      Poista
  3. Hienosti hyppäs molemmat vaikka virheitä tuliki :)! Ite siinä portilla olin ku alli ei meinannu ulos halunnut tulla ! Oli kiva nähdä pyry ja alli ihan livenä!

    VastaaPoista
  4. Allin kanssa eka rata meni ihan hyvin, näytti vaan jotenkin tosi pitkältä! ;D Toisella radalla sulla taisi tosiaan vähän jarru jäädä päälle... Mutta mun mielestä parempi niin, kuin sitten niin että ratsastetaan kannuksilla kylkiin hakaten esteistä läpi hevonen hiestä vaahdoten ja ilme kaikkea muuta kuin tyytyväisenä...
    Pyryn kanssa teillä meni mielestäni kuitenkin ihan hyvin! :)

    VastaaPoista
  5. heh meki siellä Glitterin kanssa odotellaan radalla tossa teijän 80cm videolla :D toi teijän rata näytti kyllä tosi siistiltä ja sujuvalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jeee, kiitos! :) Mää en huomaa radalla ikinä ketään, oon aina ihan jossain kuplassa kun meen :D

      Poista
  6. ei se kisaaminen ole ihan sitä mitä luulet..

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan