Siirry pääsisältöön

Maastoestetreeniä Niinisalossa

Kaksi mahtavaa hevosta ja yksi hyvä kuski + loistava valmentaja = mahtava treeni!


Koska en jaksanut lähteä viettämään juhannusta massatapahtumiin, pakkasin Pyryn ja Allin koppiin ja lähdettiin äidin ja Pilvin kanssa kohti Niinisaloa. Ei olla ikinä aikaisemmin käyty Niksulassa treenaamassa, vaan menty siellä vain kisoissa. Nyt kuitenkin oli kevään jäljiltä tiedossa että Niinisalon avoimessa helpossa on veteen hyppy, joten halusin ottaa varman päälle Pyryn kanssa ja saada selville onko veteen hyppäämisessä vielä jotain ongelmia.

Niinpä auton nokka kääntyi kello 12 kohti Niinisaloa ja Heikki Anttisen valmennuksia. Matka sujui kepeästi, kerran pysähdyttiin ostamaan jätskit ja nostamaan valmennusrahat. Pienen eksymisen - kyllä, taas ajettiin harhaan, miten voi olla mahdollista!! :D - jälkeen selvittiin perille melko hyvissä ajoin. Vastassa Hessu olikin jo ja pikaisen vessareissun jälkeen pistettiin hevoset valmiiksi.

Hessu kyseli tasoja ja hevosista muutenkin. Pyryn kanssa hypättiin siis avoimen helpon rata ja Allin kanssa otetaan heinäkuun Niksulan kisoissa harraste, joten mentiin harrasteen rata. Otin ensimmäisenä Pyryn, koska ratsastuksen jälkeen se on yleensä helpompi pidellä. Äitin oli tarkoitus kuvata tabletilla, mutta koska alkoi hieman satamaan tabletti sanoi itsensä irti ja Pyrystä ei tullut videota kuin yksi pätkä. Lisäksi olin unohtanut ladata kypäräkameran, eli sekin oli alkuun turhaan päässä, argh!

Verkkailin ensin Pyryn ravissa ja laukassa jonka jälkeen tultiin muutama harraste- ja tutustumisluokan tasoinen este. Tässä Hessu katsoi Pyryn suoruuden lähestymisessä, hypyn aikana ja esteen jälkeen. En ole ikinä huomannut että kukaan olisi katsonut (tai jos on katsonut ei ole sanonut) hypyn suoruutta noin tarkasti ja heti ensimmäisellä pienellä harrasteen mökillä Hessu huomasi ongelman. Pyry on lähestyessään vinossa vasemmalle, mutta suoristuu hypyssä ja on sen jälkeen suora. Lähestyessä pitää siis kiinnittää huomiota ehdottomasti oikeaan ohjaan. Ja kun otin oikean ohjan käteen, ei tullut enää yhtäkään huonoa hyppyä, vaan kaikki lähetymiset, ponnistuspaikat, rytmi, tasapaino.. kaikki tulivat kuin itsestään!



oikea ohja mukana, kuski ei..!

Verkkahyppyjen jälkeen lähdettiin kiertämään helpon rataa. Hypättiin siis kaikki radalla olevat esteet ja tehtävät. Ensimmäinen stoppi tulikin jo esteelle numero 2. Se oli massiivinen koivutukki, muttei kuitenkaan mitenkään erikoinen. Itse jäin vain hieman pohkeet irti tuijottamaan tuota massiivisen näköistä viritystä ja Pyryhän ei ilmaiseksi mene mistään yli. Toisella kerralla oli pohkeet kiinni ja kevyesti ylikin mentiin. Seuraava stoppi tuli banketti - renkaat esteelle, missä itse olin hereillä mutta Pyry yksinkertaisesti pelkäsi renkaita. Uskomatonta että viime vuonna mentiin kyllä kisoissa kaikki kyselemättä yli ;) Toisella yrittämällä jälleen kaikki oikein mallikelpoisesti.

Tästä jatkettiin rataa ja kaikki sujui kun vettä vaan. Pyry ei katsellut mitään uusia värikkäitäkään esteitä. Sain sen kuitenkin pysähtymään (mitä ihmeen stoppeja nyt kokoajan pitää ottaa :D) kulmalle, mihin jäädyin itse ihan täysin. Niksulan kulma on omaan silmään tosi iso varsinkin Pyryn kanssa ja jätin sen taas ihan yksin ja annoin sen valua vain siitä ohi. Seuraavalla kerralla superhienosti ja sitten se tökkäsikin heti penkeille kun pelkäsi niitä. Tämäkin ylitettiin toisella yrittämällä.

Sitten tulikin vesi ja sen jälkeen kolme tukkia: yksi vesirajalla, yksi ylämäen päällä ja kolmas linjana (kolme laukkaa) toisesta tukista. Odotin järjettömän kovaa taistelua veteen hypystä ja kuinka siinä sitten kävikään?


Niinpä niin, se meni sinne kerrasta! Tuo tukkitehtävä on melko raskas ja viimeisen linjan väliin piti tosissaan olla menossa kokoajan ajatuksella eteenpäin että saatiin kolme askelta venymään siihen. Mutta uskomattoman hienosti herra senkin vetäisi! Loppu esteet eivät tuottaneet mitään ongelmia ja fiilis olikin treenin jälkeen mahtava! Nyt on kaikki esteet katsottu läpi ja periaatteessa ei pitäisi kisoissa olla ongelmia kun tietää miten ja missä pitää tehdä mitäkin.

Pyry sai todella paljon kehuja. Sillä on hyvät liikkeet ja se tekee mielellään. Hessu sanoi niin ihanasti kun kerroin että oma itsevarmuuteni on ihan romahtanut erinäisten nettianonyymien toimesta. "Ensinnäkin sinä osaat ratsastaa. Toiseksi te olette Pyryn kanssa aivan loistava pari. Se tykkää selvästi tehdä töitä kanssasi." Ette voi uskoakkaan miten tuollaiset sanat saavat luottamuksen nousemaan omaan tekemiseen. Ja koko treeni meni super hyvin vain yhdellä pienellä korjauksella! Aivan uskomatonta että niin pieni asia voi vaikuttaa noin suuresti menoon... 







Kun olin taputtanut Pyryn puhki, siirryin neiti Lehmän selkään. Tamma tuntui olevan innoissaan, muttei käynyt kuitenkaan yhtään kuumana. Tehtiin samanlainen alkuverkka, ravailin ja laukkailin omatoimisesti. Sen jälkeen piti tulla yksi harrasteen pikkueste ja Hessun piti taas katsoa suoruutta. Tultiin hiljaa ja rytmittömästi ja Lehmä teki ihan ihme hypyn ja onnistuin jotenkin irrtoittamaan jalustimen. Hävetti ja harmitti heti alkuun, miten tuollaisen mokan voi tehdä! haha. Ei kun jalustin takaisin satulaan kiinni ja uusi yritys, hieman reippaammassa temmossa. Oikealta lähestyessä olikin sitten huomattavasti parempi!

Hessu sanoi ettei ikinä varmaan ole nähnyt näin suoraa hevosta. Alli on täysin suora niin lähestyessä, hypyssä kuin hypyn jälkeen. Lähdettiin heti tämän jälkeen kiertämään harrasteen rataa. Se mitä minun piti tehdä oli vain istua. Siis ei tehdä yhtään mitään! Heikin sanoin minulla on jo niin kokenut hevonen että se mitä minun pitää tehdä olla vain kyydissä suoranaisesti tekemättä mitään. Oli oikeasti vielä vaikeampaa vain olla ja pitää tuki ja pohje lähellä kuin  vaikuttaa jotenkin muuten hevoseen. Ja vaikka kuinka jännitin että se pelkää vaikka ja mitä, mutta ei, tamma oli kuin vanha tekijä. 

Allista oli vähemmän kuvia ja muutamia videoklippejä, joten nyt nauttimaan! :)






Allikin sai huimasti kehuja. Hessu sanoi että Alli tulee takuulla pärjäämään myös kouluosuudella, sillä on luonnostaan lennokas hieno ravi ja laukka. Käyntikin on hyvä. Lisäksi se hyppää hyvällä tekniikalla ja sillä on kapasiteettiä vaikka kuinka pitkälle. Kuten myös Pyryn kapasiteetti on uskomaton, sille ei avoimen helpon esteet tee edes vaikeeta Hessun mukaan. Pyrykin sai liikkeistään kehuja ;)

Reissu oli siis kerrassaan mahtava ja en kadu sitä yhtään. Oma varmuuteni ratsastajana, hevosenomistajana ja kilpailijana nousi huimasti. Tuntui myös että ne kadonneet palaset tulivat hieman takaisin, joten ehkä tästä on siis suunta vain ylöspäin!

Kommentit

  1. <3 ihanasti meette! Ja se on mahtavuutta kuulla siusta taas tuo ilo, onnellisuus ja itsevarmuus. Koska sie OOT hyvä ja siun hevoset on hyviä. Se vaan nyt unohtu matkalla ja vetäs alamaihin. Mutta nyt katse taas kohti onnistuisia, iloa ja hyvää fiilistä! Kisoissa tavataan! :D

    VastaaPoista
  2. Tosi hienosti meni!! :) Valtavia esteitä Pysyn kanssa, hui! En kyllä tohtisi ihan heti :D Tosi hyvin ratsastettu :)

    VastaaPoista
  3. Vau miten hienosti meni! Hessu on kyllä niin huippu ja osaa kokemuksella valmentaa ihan huippuhyvin omalla tavallaan. Juuri tuo hänen tärkeänä katsomansa suoruus olisi muillakin valmentajilla hyvä olla käytössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta joka sana! Suoruuteen pitäisi kyllä monen muunkin valmentajan kiinnittää vielä enemmän huomiota. Ei pelkästään siihen miten suorana lähestyy vaan juuri siihen miten suorana hevonen yleensäkään hyppää! Kiitoksia :)

      Poista
  4. Eikä, ihan mieletöntä!! :) Onnea hienosta ratsastuksesta ja treenistä, tosi hyvältä näytti meno :)! Kumpa munkin liikutussuokkitamma näyttäisi ja osaisi yhtä paljon kuin pyry.. treeniä treeniä vain meille :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos :) Eiköhän se siitä, pikku hiljaa rakentamalla! :)

      Poista
  5. Tosi hienosti kyllä meette! Mä kyllä ihailen sitä, miten hienosti osaat ratsastaa ja miten uskallat hypätä tollasia esteitä, iteltä kun loppuu uskallus siinä kuudenkympin paikkeilla jo kesken... Sulla on kyllä hienot hevoset, ja sovit mielettömän hyvin yhteen niiden kanssa! :) Tsemppiä tuleviin treeneihin ja kisoihin!

    VastaaPoista
  6. Hienosti! Erityisen hieno on tuo kuva kun Pyry hyppää kulmaa, mutta muut kuvat myös kivoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kuva on ihan sairaan hieno kyllä! :) kiitos!

      Poista
  7. Upeeta Senni! Meinasi ihan leuka loksahtaa maahan kun katsoin tuon Allin videon, ihan super hyvä!

    VastaaPoista
  8. Täytyy ihan kommentoida, että tosi kivan näköistä ja tasaista menoa :)

    VastaaPoista
  9. Tosi hienoa! Toi pyry on kyllä ihan mahtavan näköinen heppa <3 :)

    VastaaPoista
  10. Vitsit mua on alkanut kiinnostaa, onko Pyryn harja ikinä auki? Kun näyttää olevan kiinni aina ratsastuskuvissa (toki, kun niin pitkä), mutta siis annatteko harjan olla esim. kotona ihan vaan auki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa oon pohtinu jos kirjottaisin vähän tuosta Pyryn tukkamuodista postausta! Ei siitä pitkä tulisi, mutta ainakin jotain ;) Nykyään ei ole enää oikeastaan ikinä auki, niin pitkä se jo on :D

      Poista
  11. Hyvä Senni! Sulla on kyllä niin upeet hepat että ihan kateeksi käy :) Kiva että Allinki kanssa on vihdoin alkanut sujua. Hyvähyvähyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jeee, kiitos :) Mulla on kyl ollu uskomaton tuuri kun saanu näin huiput hepat ♥

      Poista
  12. Herranjumala kun meette hienosti! Tuli itelle ihan nostalginen olo, kun aloitin ite ratsastuksen Niinisalossa 1998 (ja lopetin 2002 käyden kyllä leireillä sen jälkeenkin), ja kukapa muukaan siellä opetti kuin Hessu! :)

    VastaaPoista
  13. Hienolta näyttää teidän meno ja upeita kuvia! Nyt vaan tsemiä, eläkä välitä niistä idooteista, jotka ht.netissä ovat jälleen vauhdissa.... Ootte huippuja!!:)

    VastaaPoista
  14. Jee, tuli itellekkin mahtava fiilis, kun sai kuulla, et sulla menee hyvin. Pyry ja Alli on aivan mahtavia hevosia! Pyryllä on tosi ihana harja!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pyryn harja on kyllä aivan mieletön! kiitos :)

      Poista
  15. oi vitsi miten sujuvalta ja helpolta näytti allin kanssa meno! mä arvasin, että loksahatte ihan täydellisesti yhteen ko saatte vaan yhteistä aikaa alle :D

    VastaaPoista
  16. wau, teijän meno näyttää niin hienolta! :) Alli näyttää nyt tosi näppärältä :D! ja heei mulla on susta ja Pyrystä jokunen kuva finnderbyistä, laitanko säpöön? (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi joo, laita ihmeessä decnestys@gmail.com. kiitos :)

      Poista
  17. Vautsi mikä muutos! Kyllä sen huomaa kuinka paljon pelkkä uskominen itseensä muuttaa koko pakettia ja saa aikaan mahtavaa jälkeä. Huomaan että tänä keväänä ja viime syksynä moni on kärsinyt luottamus ongelmista ja uskon puuttumisesta itseensä, minä myös mukaan lukien. Mutta kyllä se siitä vielä, jaksaa vaan uskoa ja tehdä asiat niin hyvin kuin vain osaa. Kaikkea hyvää teille jatkoonkin ja toivottavasti Alli ei ala könkkäilemään ja Pyry pysyy myös kunnossa. Nostan hattua sulle ja sun jaksamiselle. Älä kuuntele niitä jotka sanoo ettet osaa, uskot vaan siihen mitä sä teet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos ihanasta kommentista ♥

      On kyllä niin totta että jo itseensä uskominen muuttaa huikeasti suoritusta! Toivottavasti sinäkin saat pian luottamuksen kuntoon jos se ei jo ole! :)

      Poista
  18. Ihan mieletöntä menoa! Hyvä TE! :)
    Allikin on kuin tehty kenttähevoseksi - sen meno näyttää todella sujuvalta kun on baanaa missä mennä ja saa hyödyntää kokoaan ja suurta laukkaansa!

    Tuo on niin hauskaa ratsastuksessa, että joskus kaikki voi olla kiinni siitä aivan yksinkertaisesta - yhdestä asiasta ja alkaa taas sujua.

    Tsemppiä tulevaan, äläkä anna anonyymien lannistaa fiilistä! Luota ittees ja hevosiis :) !

    VastaaPoista
  19. Mä oon ollu kahella kenttäleirillä Niinisalossa, ja Hessu on kyl aivan mahtava ope. Tiukka, mutta tietää mistä puhuu ja sillonkun Hessu kehuu niin se todellakin tarkottaa sitä. Olis niin mahtavaa vielä joskus päästä Niinisaloon, mutta voinee olla, että mun hypyt on hypitty selän takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi, toivottavasti selkä ei vaivaa pahasti :/ Hessu on kyllä aivan huippu!

      Poista
  20. Tosi kivan näköstä menoa, hyvin sujuu ! :)

    VastaaPoista
  21. Hyvä te! Hessu on mahtava valmentaja, ja puitteet Niinisalossa on ihanat.. Kateellisena katselen menoa, kun itse asutaan 8h ajomatkan päässä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jee, kiitos :) Totta, Niksulassa on kyllä huisin hyvät puitteet ja Hessu on tosi kiva valmentaja! :) Ei muuta kun viikonlopun reissu niksulaan treenaamaan ;)

      Poista
  22. Meni tosi hyvin, alli näytti olevan ihan elementissään. Mutta pakko sanoa, että on sulla todella kauniit hevoset, oon ihan kateellinen.

    VastaaPoista
  23. Upean näköistä menoa! :)

    VastaaPoista
  24. Hienoa menoa :) Hessu on huippu tyyppi ja tietää mistä puhuu, joten kuuntele ammattilaista ja jätä netti-anot omaan arvoonsa. Tsemppiä!

    VastaaPoista
  25. Aivan mahtava blogi! Teillä on kyllä mukavan näköistä meininkiä! Hyvä on kuski ja ihania heppoja! Kypäräkamerapätkät aivan parhaita (etenkin kisapätkät ja sun kommentit). Mielenkiinnolla jään seurailemaan teidän kehitystä :)

    VastaaPoista
  26. Hessusta ei kyllä opettajana pahaa sanaa. Ratkesin vallan muistelemaan, kun joskus 90-luvun loppupuolella kävin eräällä ratsastuskouluhevosella hyppämässä tuolla Hessun opissa. Ei auttanut sanoa, jos joku este hirvitti, yli oli mentävä :)

    Tosi hienon näköistä menoa. Kadehdittavaa suorastaan. Varsinkin siksi, että oma rohkeus ei varmaan ikinä enää tule maastoesteille riittämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi kiitos ihanasta kommentista ♥

      Hessu oli kyllä aivan huippu, en voi kun suositella!

      Poista
  27. Ihanaa että bloggaat taas <3
    Sun blogia on tosi kiva lukea. Ittelläni on raviponeja, niin on hauska nähdä, millaista kenttäratsastajan harrastus Suomessa on :)
    Sulla on hienot hevoset ja olet taitava ratsastaja!
    Älä anna kateellisten kaikki tietävien nettianojen romuttaa itsevarmuuttasi - ne ei itse uskalla pistää joka päiväisiä ratsastuksiaan nettiin tai jos laittavat, niin varmaan kaunistelisivat että kaikki meni aivan upeasti! ;) :)
    Tsemppiä tulevaisuuteen! :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov