Siirry pääsisältöön

Super hienoissa seurakoulukilpailuissa

WiuHun seurakoulukilpailut 25.7.2014


Näistä kisoista on pitänyt kirjoittaa jo niiin kauan, mutta kokoajan on olevinaan parempaa tai ainakin sykettä nostattavampaa tekemistä. En tiedä missä komerossa olen elänyt kun vasta hiljattain tajusin lukea kisajärjestelmän uudistuksesta. Huh, veret seisauttava uudistus tulossa, voisin siitä jopa postauksen verran avautua!

Nyt kuitenkin haluan avautua näistä aivan järjettömän upeista seuratason kouluratsastuskilpailuista. Heti pakko hehkuttaa että kaikki toimi erinomaisesti ja edes lämmin sää ei saanut missään vaiheessa oloa tuntumaan tukalaksi. Vaikka kisatakki hiosti, ei se paljoa menoa ainakaan hidastanut!

Aamulla heräsin aivan liian myöhään. Olin yön töissä ja koska pääsin luultua aikaisemmin ajattelin nukkua muutaman tunnin yöunet. No, voitte kuvitella, että kun sen aloittaa ei siitä tule loppua ja lopulta heräsin vasta 7 aikaan, vaikka piti jo ennen kuutta olla letittämässä Allia! Juoksin sitten sellaisella vauhdilla pukemaan ettei mistään meinannut mitään tulla.. Kaikki hukassa ja väärin. Allia aloin letittämään ja nopeasti sain nykeröt väsättyä, jopa vain yhdellä kumilenkillä, hyvä minä (yleensä tarviin siis vähintään 2 ettei ne heti räjähdä..)! Tuntui kuitenkin ettei onni ollut ihan puolellamme, sillä kun katsoin kavioita, huomasin että tamman kenkä oli aivan löysällä. Siinä tuli sitten muutama kirosana ja itkupotkuraivari..

Nopeasti soitin pajalle, joka aukesi juuri kahdeksalta. Meidän piti lähteä klo 8.30 ajamaan Halikkoon päin, sillä kisat alkoivat klo 11 ja olin ensimmäisten joukossa. Lisäksi ei ollut aivan varmaa kauan kisapaikalle ajaa. Onneksi saimme tamman heti pajalle ja lähdettiin vauhdikkaasti hevoset kyydissä ensin Ypäjän keskustaan. Pajalla kenkään lyötiin muutama naula lisää ja ei kun matkaan! Soitin matkalla että saatamme myöhästyä, että jos en ehdi ensimmäiseen "verkkaryhmään" siirretään minut sitten viimeiseen. 

Matkalla aloin kuitenkin katsomaan että jos olisin viimeisessä verkkaryhmässä menisi aika kiireiseksi Allin ja Pyryn starttien väli. Aikataulumme piti kuitenkin pintansa vaikka mutkia matkassa aamulla olikin ja oltiin ensimmäisinä kisaajista paikalla! Kello oli jotain vähän vaille kymmenen ollessamme perillä, joten kävimme rauhassa maksamassa lähdöt ja rupattelemassa niitä näitä.

Joskus kymmenen jälkeen mentiin laittamaan Pyryä kuntoon. Hieman siinä ääneen ihmeteltiin että ketään ei vielä ollut tullut paikalle, kellon lähestyessä kuitenkin jo yhtätoista. Kierrettiin hokit ja varustettiin herra rauhassa ja siirryin melko nopeasti verkkaamaan. Pikku hiljaa alkoi muitakin autoja saapumaan ja kellon lähestyessä yhtätoista olin vielä edelleen yksin verkassa. Sain kuulla että kaksi minun edeltäni olivat pois, joten olisin ensimmäinen lähtijä. Olin verkannut jo mielestäni ihan ok hyvin säähän nähden, joten vaikka minulle annettiin kymmenen minuutin lisäverkka-aika, ajattelin että olisi järjestäjienkin kannalta kiva jos päästäisiin aloittamaan kisat aikataulussa. Kahta vaille yksitoista siirryin siis radalle ravailemaan kevyesti ja tutustumaan kivan tuntuiseen nurmipohjaan.

Tuomari vielä kysäisi olenko varmasti valmis aloittamaan, mutta mikä siinä sitten enää vitkuttelemaan! Ei muuta kun pillin vihellys ja rataa aloittamaan. Ohjelmana meillä oli Pyryn kanssa Helppo B Nuorten hevosten kenttäohjelma 2003. Olin vasta ilmoittautumisen jälkeen tajunnut että Pyry meni Allia helpomman luokan, sillä tässä ohjelmassa kaikki siirtymiset ja tekeminen oli huomattavasti Helppo C:n ohjelmaa helpommat. No, tämä oli Pyrylle ehkä hieman helpohko ohjelma ja yleensä sen kanssa pääsee käymään niin että kun tekemistä on vähän, se villiintyy hieman enempi. Niinkuin kävi hieman tälläkin radalla. Mielestäni raviosuus oli melko kiva, erityisesti ylpeä olen sisääntulosta (8 "energinen, suora") ja keskiravista keventäen (7, "ryhdikäs, yritteliäs"). Laukassa hieman karkasi sitten se mopo käsistä, ohjelmassa oli paljon suoraan laukkaamista, missä Pyry kirjaimellisesti lähti vähän liiankin energisesti eteen ja sen takia pisteet hieman tipahtivat alun seiskojen jälkeen. 


Laukan mopon karkailun ja muutaman oman huolimattomuusvirheen takia pisteet laskivat, mutta saimme kuitenkin mukavat 62,5% ja se oikeutti ensimmäiseksi ei-sijoittuneeksi, eli 7. sijalle. Tietenkin hieman kismitti, että jos olisi taas hieman tarkemmin ratsastanut radalla, olisi pisteetkin olleet korkeammat. Mutta erityisesti jo yllä mainitut asiat ovat mielestäni osa radan "kohokohtia"!

Videollakin kuuluu kun siellä verkassa joku hieman "valittaa" kun olin jo aloittanut vaikka minulla oli kymmenen minuuttia aikaa. Itse taas ihmettelin hieman sitä että paikalle tullaan vasta kymmentä vaille sitä kellon aikaa kun kisat alkavat. Itse olen aina yrittänyt olla kisapaikalla vähintään tuntia ennen luokan / oman verkkaryhmän alkua. Silloin ei todellakaan tule yllätyksiä jos joku esimerkiksi on juuri jäänyt pois. Ei siis mielestäni ollut minun vika jos ei ollut ajoissa saapunut paikalle, vaikkei konkreettisesti minusta vaitettukkaan. Minä ainakin pyrin saapumaan ajoissa paikalle! Eikä tässä tapauksessa edes voi vedota kuumuuteen, meidän hevoset seisoivat ratojensa jälkeen ainakin puolitoista tuntia kopissa ja siellä oli viileämpi kuin ulkona. Vaikka koppi oli keskellä peltoa suorassa auringon valossa. Eli kyllä, siellä oli viileämpää kuin pihalla, en olisi uskonut!

Pyryn radan jälkeen aloin vilkuilemaan kelloa ja totesin että Allin starttiin oli aivan julmetun pitkä aika. Äiti kävi sitten kysymässä jos saisin siirryttyä alkuun. Koska luokan toinen lähtijä oli jäänyt pois, sain luvan siirtyä siihen. Kiirehän siinä tuli ja hokitkin sain vain puoliksi jalkaan. Pystyssä pysyttiin silti, helposti! Allin kanssa on vielä todella paljon hakusessa tuo verkka. Pyryn kanssa tiedän jo mitä kannattaa tehdä missäkin tilanteessa, mutta Allin kanssa olen ihan ulapalla! Niinisalossa tamma oli kiva ja kuuliainen, jolloin sitä olisi voinut ratsastaa vaikka ja kuinka. Nyt kuitenkin tammalla oli huomattavasti enemmän energiaa ja se sähläsi melko paljon. En saanut siihen oikein mitään tuntumaa, ei ratsastamalla enemmän enkä vaikuttamalla vähemmän. No, ensi kerralla taas tietää miten yrittää vielä paremmin ja toivoa että tammalla on taas vastaanottavainen "helppo" päivä ;)

Allin rata oli kyllä niin hakemista. Pätkittäin oli jo hyviä pätkiä, mutta en saanut sitä ollenkaan ratsastettua ihan rehellisesti läpi selän. Mentiin vähän sillain sieltä täältä hyvin. Allin radassa olen erityisen ylpeä keskiravista (7, tahti säilyy hyvin, saisi venyä enemmän) sekä kaikki ympyrät ja voltit olivat ihan ookoo (skaala 7-7,5). Allin kanssa kaikki on kuitenkin vielä aivan harjoittelua ja toivon että opin tässä kokoajan ratsastamaan sitä paremmin. Tamma on kuitenkin todella näyttävä kouluhevosena, joten en näe myöskään mahdottomana että joskus tulevaisuudessa kävisimme ihan aluekoulukarkeloissa ;)


Hienosti siis selvittiin tamman kolmannesta koulukisakokemuksesta! Tulokseksi saatiin 63,261% ja tällä päästiin sijalle 4! Aivan huisia, hieno tamma kerta kaikkiaan, molemmista seurakoulukisoista on nyt tuonut rusetin kotiin! Ja kaikista kouluradoistakin ollaan saatu  Sitten kun kuski vielä harjoittelee lisää ratsastamista niin eiköhän me vielä tästä jonkinasteiseksi kouluratsukoksi muututa!

Palkinnoksi saatiin ruusuke, ruusu ja hanskat - mitä ikinä ei voi olla liikaa!

Aivan huippu kisat tosiaan oli ja niistä yritin vielä jälkeenpäinkin kovasti kiitellä. Kiidettiin palkintojen jaon jälkeen kiireellä kotiin, sillä lähdin vielä illalla Helsinkiin bussilla. Meillä oli tosiaan Hippolan tapaaminen lauantana, mutta koska Onnibussi ei kulkenut niin aikaisin, päädyin menemään yksi helsinkiin. Se oli hyvä vaihtoehto, sillä Lauantai aamulla ratsastamaan Hukkakaura-nimisellä suokilla. Aivan järjettömän söpö eläin, joka laukatessa laukkasi enemmän ylös kun eteenpäin.. Oli kiva päästä välillä muidenkin hevosten selkään!

Erika ja hänen ratsunsa Retu, Hukkis ja meikäläinen!

Loppu lauantai menikin bussissa nukkuessa ja pari hevosta liikuttaessa. Pyryn kanssa käytiin vähän pidempi kärrylenkki ja meille muodostui pienoinen ongelma. Herra kulki kyllä todella mallikkaasti ravissa ja käynnissä välillä kun muistutti että pitää kävellä. Välillä se kuitenkin alkoi aivan järjettömän hankalaksi, heitti pään linkkuun vasemmalle ja lähti valuun ojaan. Siinä ei auttanut sitten mikään! Yritin ottaa tuen oikealle ohjalle ja pyytää eteen, mutta silloin se lähti vain kovempaa ojaan.. Kerran sain sen suoristettua, mutta kotitiellä se heittäytyi niin hanakasti linkkuun että oli pakko maastoutua ja kiskaista se takaisin keskemmälle tietä. Ei keksitty äidin kanssa yhtään mitään mikä siihen auttaisi (muuta kun jos istuu selässä niin pohje niin pirusti potkaisee oikean kyljen suoraksi. mutta kärryillä tämä on vähän hankalaa) ja nyt ollaa omistajan kanssa pohdittu ongelmaa ja toivotaan että ne näillä vippaskonsteilla aukeavat! 

Sunnuntaina Janni kävi vielä treenaamassa Pyryllä. En jaksa treenistä sen enempää kirjoittaa, sen verran voin avata että oli ihana huomata miten Pyry oli taas oma itsensä ja hyppäsi helposti ja varmasti Jannin kanssa 100-110 cm radan. Hyvällä mielellä lähdetään kohti Kisamatkalla-cupin finaaliosakilpailua!

Huh, nyt tuli aika paljon tekstiä, toivottavasti jaksatte vielä lukea!
Itse alan jännittämään cuppia.. Nukunkohan ollenkaan yöllä?!

Kommentit

  1. Nuo hanskat ovat tosi hyvät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jes, hyvä kuulla! Hanskoja ei ikinä voi olla liikaa! :)

      Poista
  2. Oon niin kade ku siellä isoilla hoodeilla on tällee kesäisinkin seurakisoja. Tuntuu että täällä itä-suomessa niitä on tosi vähän, kun kesäleirit ovat menossa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. täällä on kyllä yllättävän hyvin kisoja, pitää olla kiitollinen siitä! Harmi kun teillä päin ei ole :(

      Poista
  3. Pari hevosta on kärryillä tota mun kaa yrittäny, sillon on tärkeetä ollu se ettei vaan enemmän ja enemmän ota sieltä puolelta mihin haluaa, vaan ottaa toisellakin ohjalla, auttaa siis. Muuten on hevonen helposti linkussa ja sitten ongelma onkin jo vaikeempi ratkasta. Tietenkään en teitä näkemättä voi väittää että se näin toimis teilläkin, mutta ite saman jutun kanssa ihmetelleenä ajattelin kertoa miten meillä hommaa ratkottiin. Auttoi kyllä eikä ne sitä paljoa sit tehnykään. :) toivottavasti saatte homman helpottumaan, niin kärryilystäkin voi sit nauttii täysillä, se on niin kivaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä selitinkö jotenkin huonosti, mutta siit näin se tilanne käy :) ;

      Eli Pyry käveli normaalisti keskellä tietä. Sen jälkeen alkoi hieman valumaan oikealle ja kun käänsin vasemmalla ohjalla takaisin keskelle ja tuin oikeaa ohjaa hieman ettei pääse linkkuun, heitti pään kiinni vasemmalla ryntääseen ja puski reilusti ojaan oikealle. Kerran sain sen suoristettua kun isommin komensin oikealla ohjalla eteen, mutta seuraavalla kerralla lähti vain kovempaa ojaan.

      Eli oli siis vasen ohja kädessä ja "johtamassa" keskemmälle tietä, oikealla ohjalla yritin suoristaa kaulaa ja samalla pyytää reilummin eteen (= suoraksi), muttei suostunut suoristumaan toisella kerralla vasta kun hyppäsin kärryiltä ja nykäsin vierestä pään suoraksi. Eikä siinä oikeasti auttanut mitkään vippaskonstit mitä minä tai äiti keksimme, äitikin kuitenkin ravureita hoitanut pienen ikänsä :D

      Poista
    2. No nyt tosiaan aukes vähän paremmin, ehkä sit luin vaan liian nopsaan ton tekstin. :) voiskohan auttaa jos sen joko pysäyttää ennen ku on linkussa, tai vaihtoehtosesti ei ala kääntämällä niinkään korjaamaan vaan pelkästään pyytää eteen? Vaikka pitkä raippa mukana jos sillä on helpompi saada apu täsmällisemmin perille kuin ohjalla? Kerro ihmeessä kun ongelma ratkeaa ja miten ratkesi, kuulostaa kiinnostavalta. :)

      Poista
  4. Mistähän johtuu että sun blogi antaa vähän väliä "blogi on poistettu" virhe ilmoitusta ja kun päivittää pari kertaa niin kas kummaa blogi ja postaus aukeaa. Jännä! Tosi hienot puitteet näyttää olevan noissa seurakisoissa, ja onnea sijoituksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla toimii ainakin normaalisti, ei mitään virheilmoituksia tmv :)

      Poista
    2. Kiitoksia! :)

      Voi olla että vaihdoin juuri ulkoasua, silloin oli hetken poistettuna näkyvistä! :)

      Poista
  5. Onnittelut hienosti menneistä kisoista! Samaa mieltä kisoista ja järjestelyistä, oli kyllä uskomattoman toimivat järjestelyt ja hyvä tunnelma helteestä huolimatta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov