Siirry pääsisältöön

Hevonen vai hyvä hevonen?

kuvan © Inka Koivu

Tänään istuessani autossa ja ajaessa kotiterminaalille mieleeni pomppasi lause joka minulle todettiin viikonloppuna. Uskon - ja toivon - että se oli esitetty puoli vitsillä, sillä jollain tasolla arvostan kuitenkin kommentin antajaa. Ymmärrän myös kommentin pointin ja sen takia mieleeni pulppusikin kirjoittaa tämä postaus. Mutta nyt itse asiaan. Minulle esitettiin tämmöinen lausahdus;

"On hevosia ja on hyviä hevosia. Voit miettiä mitä sinun ovat."

Pohjustuksena tälle lausahdukselle siis hieman tulemaksi. Eli tapasin henkilön tilanteessa X, jossa hän kysyi minulta miten menee. Kerroin olleeni kilpailuissa ja ottaneeni puomeja 3 kappaletta, suomenhevosella ja 110 cm tasolla. Tähän sain kirpakan "aaaa" vastauksen ja melko suoralla sitaatin "no, mutta suomenhevonen ei ole kunnon hevonen." Perusteluina oli mm. se ettei suomenhevosella voi hypätä 120 cm rataa. Kun aloimme sitten - äitini kanssa, haha - vänkäämään hieman vastaan, että kyllä suomenhevonenkin hyppää, tuli seuraava pointti: "Ei ne esteet, vaan se ettei suomenhevosella voi voittaa 120 cm luokkaa. Lämpönen antaa ratsastajan virheitä anteeksi, jolloin sen kanssa voi voittaa." Kun vielä menin mainitsemaan että ei meidän Alli vaan, niin todettiin minulle yllä oleva lausahdus. Minä pystyin suoralta kädeltä antamaan vastauksen: minulla on hyviä hevosia.

Vaikka uskon - ja edelleen toivon - että kyseinen keskustelu kaikkineen käytyineen kommentteineen (tämä vain pintaraapaisu) on puoli vitsillä heitetty lausahdus, ymmärrän kyllä sen pointin. Mutta eihän siitä tarvitse samaa mieltä olla. Käsityksiä on niin erilaisia, ja nyt aijoin jakaa teille omani.

Millainen on hyvä hevonen? Kilpailutuloksellisesti, treenaavalle ja menestystä haluavalle ratsastajalle hyvä hevonen on juuri lämminverinen, varovainen, nopea, tarkka ja anteeksiantavainen. Vähän kuin täydellinen hevonen. Mutta onko tälläinen hyvä hevonen välttämättä minulle hyvä hevonen? 

Kuinka kauan hyvä hevonen jaksaa olla hyvä hevonen jos ratsastaja ei viitsi treenata, koska hevonen antaa kaiken anteeksi? Mietitään tilannetta jossa ostetaan täydellinen hevonen ja lopetetaan valmennukset ja/tai tunnit, koska hevonen on viimeistä piirtoaan myöden täydellinen. Kun vuoden tuot sen väärin esteelle ja se pelastaa sinut kaikista tilanteista, voin veikata ettei montaakaan vuotta jatketa samaan malliin..

kuvan © Anna Savolainen

Uskon siihen että on monia määritelmiä hyvälle hevoselle. Tiedän että tässä tapauksessa tarkoitettiin juuri tälläistä täydellistä hevosta kun määriteltiin hyvä hevonen.

Minusta suomenhevonen on hyvä hevonen. Se on juuri täydellisen hevosen vastakohta siinä suhteessa että se vaatii sinulta paljon, mutta kun teet oikein, se palkitsee sinut. Harva suomenhevonen yksin hyppää 110 cm rataa, kyllä siellä selässä pitää ratsastaa se rata. Kun ratsastat hyvin, saat hyvän tuloksen. Kun ratsastat huonosti, se kostautuu. En väitä että tätä ei tapahtuisi lämminveristen kastissa, sillä minulla on siitäkin malliesimerkki, Lehmä-tammanen!

Totta kai tässä alkaa myös pohtimaan sitä miksei siis sitä menestystä omalla kohdalla tule, vaikka on hyvät hevoset. Hyvät hevoset, mutta liian vähän treeniä. Kyllä treenaan, mutta liian vähän. Suomenhevosella näillä korkeuksilla menestyäkseen täytyy olla lahjakkuus tai treenata - paljon. Enkä tarkoita mitään veren maku suussa treenaamista, mutta sitä että esteitä pitää hypätä myös kotona ja myös niitä kisakorkeuksia, mielellään vielä korkeampia. Kyllä minä huomaan koska on treenattu ja koska mennään "kylmiltään" kisoihin, valitettavasti.

Hyvä hevonen on hevonen joka luottaa ratsastajaansa. Antaa sen eteen kaikkensa, muttei päästä jokaista virhettä läpi kavioiden. Se opettaa sinua ratsastamaan ja sinulle arvokkaita hevosmiestaitoja. Hyvä hevonen on omistajalle/hoitajalle/vuokraajallensa painonsa arvoinen kultaa. Se ei välttämättä kilpailuksellisesti ole hyvä hevonen, mutta se on hevonen jonka ratsastaja ratsastaa hyväksi hevoseksi.

minun määritelmäni voisi olla:
"Hyvä hevonen on hevonen joka on löytänyt oikean ihmisen"

Kommentit

  1. Tämäpä oli hyvä pohdiskelupostaus ! Ja voin kyllä sanoa olevani kanssasi samaa mieltä :) tylsähän tää harrastus ois jos ois semmonen täydellinen hevonen niinku sun keskustelukumppanin mielestä on hyvä hevonen ;)

    VastaaPoista
  2. Viisaita ajatuksia sinulla :)

    VastaaPoista
  3. Olipa mukava ja ajatusta herättävä postaus :)

    VastaaPoista
  4. Muistampa nekin eräät kilpailut kun Mallatin Maiju kisasi vielä kotimaassa Ponuveikolla ja vei sillä 120cm luokassa voiton kaikkien puoliveristen nenän edestä. ;) Muistan sen niin elävästi, koska tilanne oli niin harvinainen. Että kyllä ne suokitkin siihen pystyy. ;D

    VastaaPoista
  5. Lämminverisen yleensä yhdistää lämppäreihin, ravureihin :D olisiko puoliverinen ollut parempi ilmaisu:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. lämminverinen ratsu. Keskustelussa puhuimme lämpöisistä sen takia koska vastakkain asettajana oli kylmäverinen. Jokainen takuulla ymmärtää mitä lämminverisellä tarkoitan tässä tapauksessa :)

      Poista
  6. aivan tajuttoman hyvä teksti!! ja tuo sun määritelmä sai mulla kyyneleet silmiin, koska tuon meidän suokin kanssa on tainnut käydä juuri niin että oon sille se oikea. en ehkä paras, mutta kyllä tuosta hevosesta huomaa että on se parempi ja onnellisempi mun kanssa kuin mitä se ikinä aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kiitos :) Mutta tuo on niin totta, itse kanssa koen olevani oikea, vaikken ehkä paras :)

      Poista
  7. Myös pieni, osaamaton, tavoitteellista treeniä kestämätön, mutta luonteeltaan täyttä kultaa oleva, luotettava poni voi olla hyvä hevonen. Omistajalleen se voi olla se täydellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. jep, tätä juuri määritelmälläni haettiin :)

      Poista
  8. Tosi hyvä teksti! :) Vaikka hevonen ei olisi muiden mielestä hyvä hevonen tai siinä ei olisi mitään erikoista, niin kyllä se voi olla juuri omistajalleen/vuokraajalleen/hoitajalleen se maailman paras. :)

    VastaaPoista
  9. Mahtava kirjoitus! Komppaan täysin..hyvänä hevosena valitettavasti pidetään sitä automaattia mikä menee kenen kanssa vaan,mitä vaan ja minne vaan! Opettaahan sekin,mutta mikään ei voita sitä fiilistä ku se on SINUN kanssa se hyvä hevonen joka antaa kaikkensa eteesi ja opettaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! :) Ja tietenkin automaatti voi olla jollekin ihmiselle oikea hevonen, en sitäkään väitä! :)

      Poista
  10. Sinulla on erittäin hyvät hevoset! Tiedän tunteen, kun meilläkin uffe ei todellakaan anna mitään anteeksi ja oon kyllä joutunut paljon itte oppimaan. Jatka Senni samaan malliin! Ootte ihan huippuja :)

    VastaaPoista
  11. Hyvä hevonen on musta hevonen, joka haluaa olla hyvä hevonen! :)

    VastaaPoista
  12. Minun mielestä hyvä hevonen on nimenomaan sellainen, joka antaa anteeksi niitä virheitä, ihmisellä kuitenkin aina tulee niitä, sellainen, joka antaa anteeksi virheet on voittaja hevonen. Siihen se varmasti on paras, voittamiseen. On kuitenkin erilaisia tarpeita hevoselle. Erilaisiin tarpeisiin ei sovi sama hyvän hevosen määritelmä. Harrastelijalle, joka ei paljon treenaa hyvä hevonen on sellainen, joka ei anna virheitä anteeksi, harrastelija tarvitsee välillä palautetta hevoselta. Maailman huipulla kisaava tarvii sen joka antaa sen virheen anteeksi silloin tällöin, niitä virheitä tällaisella ratsastajalla on vähemmän ja voittaakseen tarvitsee hevosen, joka antaa virheet anteeksi. Ratsastuskoulussa hyvä hevonen on sellainen, joka hyppää toivottavasti esteiden yli vaikka kuski kämmäilisikin, anteeksiantoa tarvitaan taas, koska nämä hevoset ovat monen ratsastajan käytössä, ne rupeavat äkkiä kieltämään jne, jos eivät anna anteeksi. Lopputulemana voidaan siis todeta, että yksityisellä omistajalla voi olla vähän hankalampikin hevonen, kuin ridakoulussa, koska hänellä on aikaa kasvaa yhteen hevosen kanssa. Huipulla kisataan rahasta ja ollakseen huipulla hevosen täytyy sietää virheitä, tai se siirtyy harrastelijan hevoseksi, jolla on sille aikaa enemmän. Huonosti selitetty, mutta ehkä tästä jotain selvää saa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. tätähän tyyliä hain myös määriitelmässäni; oikea hevonen oikealle ihmiselle = hyvä hevonen :)

      Poista
  13. Hyvä kirjoitus, ajatuksia nostattava! En ole lukenut blogiasi kovinkaan kauaa, mutta käytätkö hevosillasi aina kannuksia? Miksi ylipäätään koet tarpeelliseksi käyttää kannuksia? Kiitos jos vastaat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos :)

      En käytä paljoakaan kannuksia, valmennuksissa, kisoissa ja hypätessä. Joskus hypätessä en Pyryllä käytä ollenkaan kannuksia, mutta Alli vaatii niin paljon tukea jalalla että koen kannuksesta olevan hyötyä. Samoin kisoissa pidän kannuksia jolloin pystyn nopeasti reagoimaan yllättäviin tilanteisiin :) Mutta kotona tosiaan harvemmin käytän kannuksia, jos ei ole koulukisoja tulossa ja teen viimeistelytreeniä :)

      Poista
  14. Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa :)

    VastaaPoista
  15. Hyvä kirjoitus! Mielestäni kaikki hevoset ovat hyviä, kunhan vain katsoo niitä oikeasta näkökulmasta :) Tietysti nyt puhuttiin estehevosista ja esteratsastuksesta, mutta kuitenkin :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

No hei vaan tohtori!

Meillä on maailman paras eläinlääkäri . Ollaan käytetty samaa kotieläinlääkäriä jo varmasti yli kymmenen vuotta. Hän on maailman paras. Tai ainakin meille se sopivin jos ei maailman paras. Kärvisteltyäni viikonlopun yli, äiti soitti heti maanantai aamusta meidän vakiellille. Ja mikä parhainta hän pääsi tulemaan heti saman päivän aikana. On kyllä mahtavaa kun on näin huippu lääkäri tiimin vointia tukemassa! Tutkittavaksi pääsi tänään sekä Alli että Molla. Allin takia ell tallille tuli, mutta toki siinä samalla sitten katsottiin myös Mollan suu ja kysyttiin tuosta sen pahenevasta kutiamisesta. Joka tosiaan tällä hetkellä on niin "kriittisessä vaiheessa" että se yön aikana repii kyljet itseltään auki. Ensin eläinlääkäri tuikkasi Alliin hieman rauhoittavaa ja sen jälkeen tutki Mollan. Mutta koska Alli ei ensimmäisestä piikistä tuntunut rauhoittuvan laittoi se siihen vielä toisen ja jatkoi sitten ponin kimpussa.  Kävi ponin ihan perusteellisesti läpi ja antoi si

Taasko se alkaa?

Jokainen blogia edes hieman seuraileva tietää että olen melko hysteerinen klinikalla ravailija. Jos hevonen ontuu tai tuntuu omituiselta, hommataa sille joko kraniohoitoa tai klinikkaa. Jossain on aina pakko olla syy ja siitä otetaan selvää. Myönnän, että minulle on jopa eläinlääkäri sanonut, että voisi sitä pari päivää kotonakin katsella ennen klinikalle raahausta. Olisihan siinä varmasti pari satasta säästänyt, mutta mielelläni maksan sen summan mielenrauhasta. Hysteerikko mikä hysteerikko. Onko tämä taas alkamassa? Kipua vai kettuilua? Alli on todella herkkänahkainen. Siis kirjaimellisesti. Klippaaminenhan ei aiheuta äänen puolesta ongelmia, mutta kun se tärisevä terä tuodaan iholle se on maailmanloppu*. Alli saa myös todella herkästi haavoja, joka on usempaan kertaan todistettu imppareiden muodossa. Se ei kestä oikeastaan nyt klipattuna kuin yhdellä tietyllä harjalla harjaamista ja sekin on välillä sen mielestä turhan kova. Toisinaan kyljet ovat herkät ja toisinaan mahan

Lukijat keskustelemaan: Millainen on se-oikea kuolain?

Miksi juuri se ja miksei tuo? HOX!  Teksti on täysin minun näkemykseni asioista, kaikki ei sovi kaikille, muistakaa se! ;) Kuolain. Tuo suitsiin ripustettava häkkyrä. Meillä on jos jonkinmoista kuolainta ollut ja varsinkin Mollalla niitä on testailtu. Pidimme Mollaa aluksi vahvana ja vaikeana hevosena, jolta innostuessaan puuttui jarrut. Molla on testannut seuraavia kuolaimia: Kimblewick  - Toimi aikansa, mutta lopulta ei tuottanut haluttua tulosta. Ei ollut se-oikea valinta. Kuparirolleri - Oletettiin kaiken olevan kiinni siitä että Molla puree kuolainta vasten. Paha kämmi ja surkein kokeilu ikinä! Gäg-kuolain  - ei toiminut, teki tammasta etupainoisemman. Pelham  - Toimi myös aikansa, painaa kuitenkin kuolainta vasten Fullcheek - Ei mainittavaa eroa ratsastettavuudessa Olympia + leukaremmi  - Toimii tällä hetkellä Jannin hyppykuolaimena ja maastokuolaimena, toimiva! Mollan se-oikea kuolain on omppunivel. Toimii sillä toivotulla tavalla. Haimme syytä kov